Σε μια προειδοποίηση προς την Αγκυρα θα περιοριστεί η ΕΕ για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν» αναφέρουν πηγές του Reuters. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Αγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).
Πιθανό το βέτο της Κύπρου στην ΕΕ
Την ίδια ώρα, μία ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει, μιλώντας στο Reuters, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της. Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.
Bloomberg: Η ΕΕ ίσως παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την τελωνειακή ένωση
Το Bloomberg, ωστόσο, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος, του οποίου έλαβε γνώση, μεταδίδει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, λέει το πρακτορείο.
Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διένεξη της Άγκυρας με την Κύπρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διαφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η ποιότητα της δημοκρατίας. Παρά τις εντάσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ προσεκτικές να μην τραυματίσουν μια σχέση που κρατά εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος και μακριά από την Ευρώπη.
Προδρόμου: Συνεχόμενες οι απειλές της Τουρκίας
Το ενδεχόμενο να στείλει η Αγκυρα ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου δεν αποκλείει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ, ενώ εχθές είχε κάνει λόγο για θαλάσσια εισβολή. «Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή).
«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Νίκος Χριστοδουλίδης με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και του κ. Κατρούγκαλου προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις προηγούμενες πολύ ισχυρές τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (…) Αυτή τη στιγμή μεθοδεύεται ανασχετική αντίδραση, το ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψιν τι συμβαίνει στην ΕΕ φάνηκε από προχθές από τη διακήρυξη της Βαλέτας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά», πρόσθεσε.
«Απομονώνεται η Τουρκία από την ΕΕ»
Ο κ. Προδρόμου επισήμανε, ότι η Αγκυρα έχει αυτοαπομονωθεί από τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. «Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική» είπε και επισήμανε: «Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε αν διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της ΕΕ πλέον». «Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ» δήλωσε.