Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα η AstraZeneca προσφέρεται να παραδώσει νωρίτερα δόσεις του εμβολίου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ενωσης.
Από την πλευρά της η «Bild», που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ, αναφέρει ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και όχι στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Οι πληροφορίες έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθείσες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους
Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Αυτό προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικά παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση, καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο παραγωγής.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.
Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.
Η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις και ξέσπασε πόλεμος με την ΕΕ
Η AstraZeneca απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη. Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ.
Kορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδόν κατηγόρησαν την AstraZeneca, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ότι έκοψε τη ροή προμήθειας δόσεων που προορίζονταν για κράτη-μέλη της Ένωσης για να τις πουλήσει με ακριβότερο τίμημα σε άλλες χώρες.
Την κίνηση αυτή πυροδότησε η ενημέρωση από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό προς τις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή των προβλεπόμενων από τη συμφωνία με την ΕΕ δόσεων.
Οργισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις. «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε απογοήτευση με την έλλειψη σαφήνειας και επαρκών εξηγήσεων», σχολίασε στο Twitter η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν κοινωνικές ευθύνες και εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες να τηρήσουν», συμπλήρωσε ανακοινώνοντας μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κολοσσού σήμερα.
Ευρωπαία επίτροπος: Πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής
Νωρίτερα η επίτροπος ανακοίνωσε τα σχέδια για τους νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων, καθιστώντας σαφείς τις υποψίες της Κομισιόν ότι η AstraZeneca έστειλε αλλού τα εμβόλια. «H Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρήγαγε η AstraZeneca και πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής», είπε η Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι ο προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηχανισμός εξαγωγών θα ζητά από κάθε εταιρεία να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τις δόσεις των παραγόμενων σε ευρωπαϊκό έδαφος εμβολίων που σκοπεύει να αποστείλει σε άλλες χώρες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι βάσει της πρότασης αυτής οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν έγκριση πριν από την αποστολή εμβολίων σε τρίτες χώρες, εκτός κι αν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους.
Μάλιστα αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο η αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.
Τι επικαλέστηκε η AstraZeneca
Η κίνηση της Κομισιόν να επιβάλει νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων και η προθυμία των αξιωματούχων να εκφράσουν δημοσίως την οργή τους κατά της AstraZeneca έρχεται να υπογραμμίσει πόσο ακανθώδες έχει γίνει το πρόβλημα της πρόσβασης στα εμβόλια για την πολιτική ηγεσία, καθώς μαίνεται η πανδημία και παρατείνονται τα μέτρα του lockdown σε πολλές χώρες.
Και όλα αυτά την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Η άφιξη του εμβολίου ήταν τόσο αναμενόμενη, που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν, όπως αναφέρει το Politico, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για αποστολή φορτίων εν αναμονή της έγκρισης.
Το ίδιο Μέσο αναφέρει ότι η AstraZeneca επικαλέστηκε, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, δύο λόγους για τη μείωση της παραγωγής, που έχουν σχέση με τη διαθεσιμότητα των συστατικών και προβλήματα στην παραγωγή σε εργοστάσιο στο Βέλγιο, αλλά δεν παρουσίασε αποδείξεις. Και αυτό πυροδότησε εικασίες μεταξύ αξιωματούχων της Κομισιόν και κρατών-μελών της ΕΕ ότι η AstraZeneca έστειλε τις δόσεις των εμβολίων που παρήχθησαν στο Βέλγιο σε άλλους πελάτες, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι η παραγωγή δεν προχωρούσε τόσο γρήγορα ώστε να ανταποκριθεί στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία είχε προκαταβάλει και εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
«Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε σοβαρά», είπε αξιωματούχος της Κομισιόν. «Μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως τι συνέβη με τα χρήματα και τι έκανε η εταιρεία για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ανοησίες» τις εξηγήσεις της AstraZeneca, η οποία το μόνο που έκανε όλη μέρα χθες ήταν να επαναλαμβάνει πως «κάνει ό,τι μπορεί», χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αύξηση της παραγωγής.