Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση στο ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400.
Όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, Ερντογάν και Μπάιντεν δεν κατέληξαν σε κάποια λύση σχετικά με τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ με επίκεντρο την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων.
Σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν είπε πως υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα.
Το πρώτο τετ α τετ Ερντογάν-Μπάιντεν
Μπάιντεν και Ερντογάν είχαν το πρώτο τους τετ α τετ τη Δευτέρα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η συνάντηση, η οποία και καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά μία ώρα, διήρκεσε 40 λεπτά.
Νωρίτερα, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες με την αλλόκοτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου κατά τον χαιρετισμό του, με γροθιά, με τον Τζο Μπάιντεν.
«Παραγωγική και ειλικρινής» η συνάντηση, λέει ο Ερντογάν
«Παραγωγική και ειλικρινή» χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που δεν είναι δυνατόν να λυθούν.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε ότι στις «εκτεταμένες συνομιλίες» του με τον Μπάιντεν κάλυψαν πολλά θέματα, όπως τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα.
Τόνισε επίσης τη μακρόχρονη φιλία του με τον Αμερικανό ηγέτη, ενώ χαρακτήρισε «θετική για το μέλλον» αυτήν τη συνάντηση, την πρώτη μεταξύ τους αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.
Φειδωλός στις δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν
Ωστόσο, ανταποκριτής του αμερικανικού Bloomberg σημειώνει πως οι δημοσιογράφοι ανέμεναν έξω από την αίθουσα επί 90 λεπτά. «Όταν μπήκαμε μέσα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ήταν “μια πολύ καλή συνάντηση” και αρνήθηκε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο», έγραψε ο Τζος Γουίνγκροβ του Bloomberg.
Έχει ενδιαφέρον πως όταν κάποιος δημοσιογράφος επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο πως δεν άκουσε καλά τι είχε πει, εκείνος του απάντησε: «Δεν είπα τίποτα».
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.
Ο Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση σημείωσε πως το πρώτο θέμα στο τραπέζι ήταν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Όπως τόνισε ο Ερντογάν, πολλά ακούστηκαν εντός και εκτός της χώρας για το θέμα αυτό, αλλά είναι καιρός «να τα αφήσουμε πίσω και να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν την ενόχλησή του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, την 24η Απριλίου. Όπως είπε, η κίνηση αυτή έχει ενοχλήσει την Τουρκία και δεν θα μπορούσε να μην το αναφέρει, καθώς «η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα».
Συζήτησαν για S-400 και F-35
Ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε στον Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.
Για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ στον οικονομικό, επιμελητειακό και διπλωματικό τομέα, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή. Η Τουρκία έχει δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.
Αναφερόμενος εξάλλου στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη.