Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και πρώην συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ντοναλντ Τραμπ, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «καθαρίσει» τη Λωρίδα της Γάζας από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων και να μεταφέρει τους Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ.
Ο Κούσνερ, σύζυγος της κόρης του Τραμπ Ιβάνκα, είχε διοριστεί ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο όταν ο πεθερός ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και είχε αναλάβει την προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, που περιλάμβανε συμφωνίες για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες του Κόλπου, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», αλλά παρέκαμψε τα ζητήματα αναφορικά με το μέλλον των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους επικριτές του σχεδίου.
«Η παραθαλάσσια ιδιοκτησία της Γάζας θα μπορούσε να είναι λίαν πολύτιμη αν οι άνθρωποι εστίαζαν στην οικοδόμηση μέσων διαβίωσης», είπε ο Κούσνερ σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο μήνα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρόεδρο της Πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή, Τάρεκ Μασούντ.
Κι εκτόξευσε φραστικά πυρά στη Χαμάς για τα ποσά που ξόδεψε για τις σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας και την αγορά όπλων για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ: «Αν σκεφτείτε όλα τα χρήματα που έχουν πάει σε αυτό το δίκτυο τούνελ και στα πυρομαχικά, τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν θα είχαν διοχετευτεί στην εκπαίδευση ή την καινοτομία», είπε ο Κούσνερ στη διάρκεια της συνέντευξης που αναρτήθηκε στο κανάλι της Middle East Initiative, ενός προγράμματος της Σχολής Διακυβέρνησης Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο YouTube.
Ο Κούσνερ πρότεινε μεταφορά των Παλαιστινίων αμάχων στην έρημο Νεγκέβ
Ο Κούσνερ προέβη στα σχόλια αυτά στην κορύφωση του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, που ώθησε περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιους στη Ράφα και προκάλεσε τον θάνατο άνω των 31.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και τον τραυματισμό άλλων 70.000.
Ο Κούσνερ πρότεινε να μεταφέρει το Ισραήλ αμάχους Παλαιστίνιους από τον πολιορκούμενο θύλακο στην έρημο Νεγκέβ στα νότια της χώρας, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, αν ήταν επικεφαλής του Ισραήλ θα έδινε προτεραιότητα στην απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα και τη μεταφορά τους «μέσω διπλωματίας» στην Αίγυπτο.
«Αλλά επιπρόσθετα θα έστελνα τις μπουλντόζες στη Νεγκέβ. Θα προσπαθούσα να μεταφέρω ανθρώπους εκεί. Πιστεύω ότι είναι καλύτερη επιλογή για να μπορέσεις να μπεις μέσα και να τελειώσεις τη δουλειά».
Ο Κούσνερ επανήλθε λίγο αργότερα στην πρότασή του: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το άνοιγμα της Νεγκέβ, η δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής εκεί, η μετακίνηση των αμάχων έξω (από τη Λωρίδα της Γάζας) και στη συνέχεια η είσοδος (εκεί) και η ολοκλήρωση της δουλειάς θα ήταν η σωστή κίνηση».
Η πρόταση του εξέπληξε τον συνομιλητή του. «Είναι αυτό κάτι που συζητούν στο Ισραήλ; Θέλω να πω, είναι η πραγματικά η πρώτη φορά που ακούω κάποιον, πέραν του [Αιγύπτιου] προέδρου Σίσι, να προτείνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας που προσπαθούν να σωθούν από τις μάχες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο στη Νεγκέβ. Οι άνθρωποι στο Ισραήλ μιλούν σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο;» ρώτησε ο Μασούντ..
«Δεν το ξέρω», απάντησε ο Κούσνερ σηκώνοντας τους ώμους.
«Θα το προσπαθούσατε κάτι τέτοιος;» ρώτησε ο Μασούντ. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Μαϊάμι Μπιτς. Και βλέπω την κατάσταση και σκέφτομαι, τι θα έκανα εγώ αν ήμουν εκεί;», είπε ο Κούσνερ.
Κούσνερ: «Εξαιρετικά κακή ιδέα να αποκτήσουν κράτος οι Παλαιστίνιοι»
Ο συνομιλητής του τον ρώτησε σχετικά με τους φόβους των Αράβων της περιοχής ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη Γάζα να επιστρέψουν. Κι ο Κούσνερ μετά από μια σύντομη παύση είπε: «Ίσως. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν απομείνει πολλά στη Γάζα πλέον. Αν σκεφτείτε ακόμη και το κατασκεύασμα, η Γάζα δεν ήταν πραγματικά ένα “ιστορικό προηγούμενο”. Ήταν το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Υπήρχαν φυλές σε διάφορα μέρη και στη συνέχεια η Γάζα έγινε αυτό που είναι. Την διοικούσε η Αίγυπτος και συν τω χρόνω ήρθαν διαφορετικές κυβερνήσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσον οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποκτήσουν δικό τους κράτος ο Κούσνερ χαρακτήρισε την πρόταση «εξαιρετικά κακή ιδέα», που «θα επιβράβευε ουσιαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια».
Τα σχόλιά του, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, έδωσαν μια ιδέα αναφορικά με το είδος της πολιτικής που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση επιστροφής στον Λευκό Οίκο.