Qatargate: Ο Παντσέρι μοίραζε φακελάκια με τυπωμένο τον... Αϊ-Βασίλη -«Μοιάζουμε με τη Συμμορία των 11», έλεγε - iefimerida.gr

Qatargate: Ο Παντσέρι μοίραζε φακελάκια με τυπωμένο τον... Αϊ-Βασίλη -«Μοιάζουμε με τη Συμμορία των 11», έλεγε

Ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι
Ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι / Φωτογραφία: Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που γίνονταν οι παράνομες συναλλαγές στο Qatargate δίνει στην δημοσιότητα η La Repubblica.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, συνήθιζε να παραδίδει χρήματα από το Κατάρ με τα οποία προσπαθούσε να δωροδοκήσει πολιτικούς των Βρυξελλών, σε φακέλους με τον ...Άγιο Βασίλη τυπωμένο επάνω τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η Βελγική αστυνομία, η οποία είχε εγκαταστήσει κοριούς στο σπίτι του, κατέγραψε κάποιες από τις συνομιλίες που αποκαλύπτουν πολλά.

Παντσέρι αστειευόμενος: «Μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean's Eleven»

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η La Repubblica, στις 10 Οκτωβρίου, όταν ο Λούκα Βισεντίνι, ηγέτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων (ITUC), εμφανίστηκε στο σαλόνι του, ο Παντσέρι, του παρέδωσε τρεις φακέλους γεμάτους με μετρητά. «Μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s Eleven» αστειεύτηκε ο Παντσέρι.

Ο Λούκα Βισεντίνι
Ο Λούκα Βισεντίνι

50.000 ευρώ σε μετρητά - Σε φάκελο με τυπωμένο τον Άγιο Βασίλη

«Ήταν περίπου 50.000 ευρώ» φέρεται να δήλωσε ο Βισεντίνι στον δικαστή Μισέλ Κλες, κατά την απολογία του. Υπενθυμίζεται πως ο Βισεντίνι ήταν ένας από τους συλληφθέντες, που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ποσό αυτό αποτελείτο από χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την επιστροφή μέρους των εξόδων της εκστρατείας μου για το Συνέδριο της ITUC και το μετέφερα ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ITUC, για την υποστήριξη των εξόδων ταξιδιού στο συνέδριο για συνδικάτα που έχουν περιορισμένα ή καθόλου οικονομικά μέσα, σύμφωνα με τις πρακτικές της ITUC. Αποδέχθηκα αυτή τη δωρεά σε μετρητά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της. Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα, και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για τη δωρεά αυτή. Δεν σχετιζόταν με οποιαδήποτε προσπάθεια δωροδοκίας μου, ούτε με το να επηρεάσω τη θέση του συνδικάτου μου για το Κατάρ ή άλλα θέματα, ούτε με το να παρέμβω στην ανεξαρτησία του ITUC» φέρεται να δήλωσε.

Ο δικαστής, σημειώνει η La Repubblica, πίστεψε την εκδοχή του Βισεντίνι, σε τέτοιο βαθμό που τον άφησε ελεύθερο. Αλλά και επειδή ο ηγέτης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ένωσης, σφράγισε την έρευνα επιβεβαιώνοντας ότι υπήρχαν χρήματα σε αυτόν τον φάκελο (ή μάλλον σε τρεις φακέλους).

Παράλληλα όμως, οι Βέλγοι ζήτησαν από την Ιταλία (και συγκεκριμένα από την Guardia di Finanza – οικονομική αστυνομία), να ελέγξει εάν υπήρξαν ανώμαλες κινήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στους λογαριασμούς που είχε ο συνδικαλιστής στην Ιταλία. Προς το παρόν, έχουν αναφερθεί μεταφορές ύψους 140.000 ευρώ σε διάστημα σχεδόν δύο ετών από λογαριασμούς στις Βρυξέλλες σε λογαριασμούς στην Ιταλία. Αλλά αυτές είναι προφανώς φυσιολογικές μεταβιβάσεις για την αποπληρωμή ορισμένων στεγαστικών δανείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι συνεργάζεται με τις Αρχές

Αλλά είναι σαφές, τονίζει η ιταλική εφημερίδα, πως το θέμα Βισεντίνι είναι σχεδόν δευτερεύον. Αυτό που ενδιαφέρει τους ερευνητές είναι ο τρόπος λειτουργίας του Παντσέρι: ότι πλήρωνε με μετρητά όποιον πίστευε ότι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμος, χρησιμοποιώντας το ρευστό του Κατάρ. Και αυτό είναι που προσπαθεί να κατανοήσει ο δικαστής Κλεζ αυτές τις ημέρες, αξιοποιώντας τις χιλιάδες διαθέσιμες τηλεφωνικές υποκλοπές. Και πάνω από όλα με τη συνεργασία του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Το κύριο θέμα είναι να καταλάβει ποιος έπαιρνε χρήματα. Και για ποιον λόγο.

Όσον αφορά το πρώτο σημείο, οι καταθέσεις του πρώην βοηθού του Παντσέρι και του ευρωβουλευτή Κοτζολίνο, θα είναι πολύ σημαντικές μετά από κάποιες παραδοχές στην πρώτη ανάκριση. Για το δεύτερο, για να ανασυνθέσει δηλαδή τις πράξεις και τους τρόπους με τους οποίους γινόταν η ψηφοφορία, οι ερευνητές αναλύουν τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους βοηθούς.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Τζόρτζι

Από την ανάλυση αυτή, προκύπτει με σαφήνεια ο ρόλος του Τζόρτζι: ήταν αυτός που έδωσε τις υποδείξεις σχετικά με τις τροπολογίες που έπρεπε να κατατεθούν και τον τρόπο ψηφοφορίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την La Repubblica, επανεξετάζονται πράξεις και ψηφοφορίες για ευαίσθητα θέματα που έγιναν κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο. Και η εντύπωση είναι ότι, εκτός από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Καϊλή και του Κοτζολίνο, η «κλίκα» δούλευε σε μεγάλο βαθμό στη σκιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα παράδειγμα μπορεί να βρεθεί στην έκθεση της επιτροπής για τις ξένες παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ένωσης. Το τελικό κείμενο ανέφερε το Κατάρ μεταξύ των χωρών που «στερούνται διαφάνειας όσον αφορά τους κανόνες άσκησης πίεσης», βάσει τροπολογίας που πρότειναν οι ευρωβουλευτές Αντρέας Σρίντερ (Αυστριακός) και Πιερφραντσέσκο Ματζορίνο. Τροπολογία για την οποία κανείς δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ