Το πρόγραμμα React EU αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της ΕΕ για να γίνει πραγματκότητα μια Ευρώπη της ανάκαμψης και της συνοχής.
Ως επακόλουθο της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης. Από την άποψη αυτή, η πολιτική συνοχής αναγνωρίστηκε ότι θα παίξει βασικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ισορροπημένης ανάκαμψης, στην προώθηση της σύγκλισης και στη διασφάλιση ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η πρωτοβουλία REACT-EU εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020.
Τι είναι το REACT-EU και πώς εμπλέκεται η πολιτική συνοχής;
Το REACT-EU σημαίνει Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης και είναι μια πρωτοβουλία που συνεχίζει και επεκτείνει την απόκριση στην κρίση και τα μέτρα αποκατάστασης των επιπτώσεων της κρίσης που δρομολογήθηκαν μέσω της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού και της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού+. Θα συμβάλει στην επίτευξη μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας.
Ποιες προκλήσεις επιδιώκει να αντιμετωπίσει το REACT-EU;
Το REACT-EU χορηγεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τους πλέον σημαντικούς τομείς που είναι καίριας σημασίας για να τεθούν οι βάσεις μιας υγιούς ανάκαμψης. Συναφώς, δρομολογεί επενδύσεις για τη στήριξη της διατήρησης θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και μέτρων στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.
Τα κονδύλια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και μέτρων για την απασχόληση των νέων, για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και στήριξης για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η στήριξη αυτή είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως οικονομικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων του τουρισμού και του πολιτισμού που έχουν πληγεί βαριά. Η πρόσθετη στήριξη χρησιμοποιείται επίσης για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση, σε ενίσχυση των σημαντικών επενδύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σ' αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.
Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τα ίδια πώς ακριβώς θα διοχετεύσουν τα κονδύλια.
Πώς διανέμονται οι εν λόγω πόροι μεταξύ των κρατών μελών;
Οι πόροι του REACT-EU κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών αφού ληφθούν υπόψη η σχετική ευημερία τους και η έκταση των επιπτώσεων της κρίσης στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, συμπεριλαμβανομένης της πτυχής της ανεργίας των νέων.
Στην Ελλάδα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης του React EU η στήριξη και χρηματοδότηση του τουριστικού τομέα.