Οι Financial Times παρομοίασαν τον αρχηγό της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τον μοναχό Ρασπούτιν, και ο ίδιος αναγνωρίζει τη σύγκριση, επισημαίνοντας τη... βασική διαφορά μεταξύ των δύο.
Ο Πριγκόζιν αντέδρασε στις συγκρίσεις μεταξύ του ίδιου και του μοναχού Ρασπούτιν, που θεράπευσε τον γιο του τελευταίου τσάρου, ο οποίος έπασχε από αιμορροφιλία, λέγοντας την Κυριακή ότι η δουλειά του δεν είναι να σταματήσει την αιμορραγία αλλά να χύσει το αίμα των εχθρών της Ρωσίας.
Ρεπορτάζ των Financial Times, που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν έχει αυξανόμενη επιρροή στο Κρεμλίνο και τον παρομοίασε με τον Ορθόδοξο μοναχό Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ο οποίος είχε σημαντική επιρροή στη σύζυγο του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικολάι Β'.
Ο Ρασπούτιν δολοφονήθηκε το 1916 από ομάδα Ρώσων ευγενών που φοβούνταν την αυξανόμενη επιρροή του στην τσαρική οικογένεια.
Πριγκόζιν: Εγώ κάνω τους εχθρούς της πατρίδας να αιμορραγούν
Ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε ιδρύσει την ομάδα Wagner, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του ρωσικού στρατού να καταλάβει εδάφη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.
«Δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος με την ιστορία του Ρασπούτιν, αλλά, από όσο γνωρίζω, μια σημαντική ιδιότητα του Ρασπούτιν είναι ότι σταματούσε την αιμορραγία του νεαρού πρίγκιπα με ξόρκια» σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν, αναφερόμενη στο άρθρο.
«Δυστυχώς, εγώ δεν σταματώ την αιμορραγία. Κάνω τους εχθρούς της πατρίδας μας να αιμορραγούν. Και όχι με ξόρκια, αλλά με άμεση επαφή μαζί τους», πρόσθεσε η υπηρεσία που εκπροσωπεί τον ιδρυτή της Wagner.
Η παραστρατιωτική οργάνωση έχει αναπτυχθεί σε πολλές αφρικανικές χώρες, γενικά για την καταπολέμηση των ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες, ο Πριγκόζιν έχει εντοπιστεί σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να προσπαθεί να δελεάσει κρατούμενους από ρωσικές φυλακές για να ενταχθούν στις τάξεις της Wagner στην Ουκρανία.
Πριγκόζιν: Οι Αμερικανοί να έρθουν και να ζητήσουν συγχώρεση
Οι Financial Times, πάντως, δεν ήταν οι πρώτοι που συνέκριναν τον ρόλο του με αυτόν του μοναχού στη ρωσική αυτοκρατορική αυλή, καθώς την ίδια σύγκριση έκανε πέρυσι και ένας Ρώσος δημοσιογράφος.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν, όπως και ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ένας άλλος ενεργός υποστηρικτής του πολέμου της Ρωσίας, «έχει θέσει εαυτόν στον ρόλο του επικριτή των στρατιωτικών, γραφειοκρατικών και επιχειρηματικών ελίτ που υποτίθεται ότι απογοητεύουν τον Πούτιν με τη λιγόψυχη, ανίκανη προσέγγισή τους στον πόλεμο».
Ο Πριγκόζιν είπε ότι οι συγκρίσεις ήταν «απολύτως σαφείς» και αντιμετώπισε τον ρόλο του ως αυτόν που θα «κάνει καλά τους δύστροπους Δυτικούς».
«Όταν τα παιδιά κάνουν σκανταλιές, προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του πατέρα τους με κάθε λογής απροσδόκητα κόλπα. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι Αμερικανοί είναι να έρθουν στον μπαμπά, να ζητήσουν συγχώρεση και να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται κανονικά», έγραψε.