Ράλι ανόδου στις ασιατικές αγορές, μετά την τρίμηνη παύση των δασμών του Τραμπ στις περισσότερες χώρες - iefimerida.gr

Ράλι ανόδου στις ασιατικές αγορές, μετά την τρίμηνη παύση των δασμών του Τραμπ στις περισσότερες χώρες

Ασιατικές αγορές
Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοδικό ράλι σημείωσαν οι ασιατικές αγορές αντιδρώντας θετικά στην τρίμηνη παύση των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών» του Ντόναλντ Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ πλην της Κίνας.

Υπήρχαν φόβοι για παγκόσμια ύφεση και τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο είχαν κάνει βουτιά μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ κατά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» την Τετάρτη 2 Απριλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της 90ήμερες παύσης στους υψηλότερους δασμούς σε όλες τις χώρες πλην της Κίνας οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα τους εδώ και πάνω από δύο χρόνια, μετά τη μεγαλύτερη έκρηξη αγορών της Wall Street από το 2008.

Οι ιαπωνικές αγορές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με τον δείκτη αναφοράς Nikkei 225 να σημειώνει άνοδο 8,52% στις 34.415 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi καταγράφει άνοδο 5,47% στις 2.416,14 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 είναι στο +4,66% στις 7.718,5 μονάδες.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινεζικές μετοχές, καθώς οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις εισαγωγές από τον Ασιατικό γίγαντα στο 125%, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα με εισφορά 84% στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κερδίζει 1,63% στις 20.595 μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά τη δέσμευση του Τραμπ να σταματήσει τους δασμούς σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους για 90 ημέρες, προκάλεσε μια τεράστια άνοδο στη Wall Street.

Το εκρηκτικό ξέσπασμα στις αγορές έρχεται στον απόηχο του ράλι της προηγούμενης νύχτας στη Wall Street, όπου ο S&P 500 εκτοξεύτηκε στο 9,52% στις 5.456,90 μονάδες - το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από το 2008, που σηματοδοτεί και την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έκανε άλμα 7,87% στις 2.962,86 μονάδες για να κλείσει στις 40.608,45 - η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος από τον Μάρτιο του 2020 -, ενώ ο Nasdaq Composite εκτοξεύτηκε στο +12,16% για να κλείσει στις 17.124, 120,10 μονάδες, το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιανουάριο.

Πώς δικαιολόγησε ο Τραμπ την παύση ορισμένων δασμών

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του. το Truth Social, ο Τραμπ είπε ότι το «διάλειμμα 90 ημερών» ήταν για τις «περισσότερες από 75 χώρες» που δεν είχαν ανταποδώσει «με κανέναν τρόπο» τους δασμούς του και πρόσθεσε ότι στο τρίμηνο αυτό θα πρέπει να πληρώσουν ένα «σημαντικά μειωμένο» δασμό 10%, που είναι «άμεσα σε ισχύ». Είναι χαμηλότερος από τον δασμό 20% που είχε ορίσει ο Τραμπ για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον δασμό 24% στις εισαγωγές από την Ιαπωνία και 25% σε προϊόντα από τη Νότια Κορέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο αυξημένος δασμός 125% στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα τέθηκε «άμεσα σε ισχύ» προσθέτοντας: «Κάποια στιγμή, ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον, η Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που κατάκλεβαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές».

Ώρες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την παύση των δασμών για τις περισσότερες χώρες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι αυτό δεν ισχύει για τους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν σε ορισμένες εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι δασμοί ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο και το Μεξικό και ο Καναδάς δεν συμπεριλήφθηκαν στις ανακοινώσεις κατά την «Ημέρα Απελευθέρωσης». Ώρες πριν αποκαλυφθεί ο δασμός 125% στην Κίνα, το Πεκίνο δήλωσε ότι αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα κατά 50%. Αυτό σήμαινε ότι θα επιβάλλονταν δασμοί 84% στα αμερικανικά προϊόντα - από το 34% που είχε σχεδιάσει προηγουμένως η Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα «θέλει να κάνει συμφωνία»

Ερωτηθείς γιατί δημοσίευσε το «BE COOL» («Ψυχραιμία») στο Truth Social ώρες πριν ανακοινώσει την παύση των δασμών του, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι έβγαιναν λίγο από τα όρια. Ξέρετε, άρχισαν να ξεσηκώνονται, φοβόντουσαν λίγο», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. «[Είναι] πολύ περήφανοι άνθρωποι και ο Πρόεδρος Σι είναι περήφανος άνθρωπος. Τον ξέρω πολύ καλά και δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, αλλά θα το καταλάβουν. Βρίσκονται στη διαδικασία να το καταλάβουν, αλλά θέλουν να κάνουν μια συμφωνία».

Η διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, είπε ότι το βήμα πίσω ήταν μέρος μιας μεγάλης διαπραγματευτικής στρατηγικής του Τραμπ. «Ο πρόεδρος Τραμπ δημιούργησε τη μέγιστη διαπραγματευτική μόχλευση για τον εαυτό του», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης «προφανώς δεν κατάλαβαν τι κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ εδώ».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ επέμεινε επίσης ότι ο Τραμπ ενίσχυσε τη διαπραγματευτική του ισχύ μέσω των δασμών του. «Ο πρόεδρος Τραμπ δημιούργησε τη μέγιστη διαπραγματευτική μόχλευση για τον εαυτό του», είπε. Ο Μπέσεντ είπε ότι ο Τραμπ αποφάσισε να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα επειδή το Πεκίνο δεν είχε προσεγγίσει τις ΗΠΑ και αντ' αυτού αύξησε τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ