H σταθερή άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις προκαλεί πονοκεφάλους στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του στο Ελιζέ προ διετίας, αλλά τώρα κερδίζει έδαφος ένας άλλος αντίπαλος, αυτή τη φορά από τη γαλλική Αριστερά.
Ο λόγος για τον κεντροαριστερό ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλικσμάν, που αναδεικνύεται σε νέα πηγή ανησυχίας ενόψει των ευρωεκλογών για το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου. Πολλοί διερωτώνται κατά πόσον η στροφή προς τα δεξιά του Μακρόν σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και το συνταξιοδοτικό, προκειμένου να κόψει τη φόρα της Ακροδεξιάς, αλλά και η υπεράσπιση του κατηγορούμενου για βιασμό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, θα του στοιχίσει πολύτιμες ψήφους από την Αριστερά.
Ποιος είναι ο Ραφαέλ Γκλικσμάν
Ο 44χρονος Γκλικσμάν είναι μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, γνωστός για τις μάχες του σε θέματα που αφορούν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σκηνοθέτης και γιος επιφανούς φιλοσόφου στη Γαλλία, ο αριστερός ευρωβουλευτής του Place Publique έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία του και θεωρείται υποψήφιος με σημαντική επιρροή.
Προτού εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Γκλικσμάν είχε εργαστεί ως σύμβουλος του ευρωπαϊστή πρώην προέδρου της Γεωργίας, του φυλακισμένου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ενώ είχε λάβει μέρος στην εξέγερση του Μαϊντάν στο Κίεβο το 2013.
Γιατί ανησυχούν στο στρατόπεδο Μακρόν και ζητούν αλλαγή πλεύσης
Ανώτερος στέλεχος του κόμματος του Μακρόν μιλώντας στο Politico εξέφρασε ανησυχίες μήπως ορισμένοι ψηφοφόροι, που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν τον Γάλλο πρόεδρο, θεωρήσουν τώρα τον «σοβαρό και φιλικό» Γκλικσμάν ως ικανοποιητική εναλλακτική μετά τις κρίσεις που αντιμετώπισε το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πέρυσι και το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που χαρακτήρισε «ιδεολογική νίκη» η γαλλική Ακροδεξιά, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν ενέδωσε στους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς σε βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης σε κοινωνικά επιδόματα για τους νέους μετανάστες και του τερματισμού της αυτόματης ιδιότητας του πολίτη, προκάλεσε δυσθυμία στο επιτελείο του Μακρόν και αποδυνάμωσε τα αριστερά του διαπιστευτήρια.
Εξ ου και οι εκκλήσεις ορισμένων πρώην υποστηρικτών του Γάλλου προέδρου για αλλαγή πλεύσης, με τον πρώην ευρωβουλευτή των Πρασίνων και υποστηρικτή αρχικά του Μακρόν, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, να τον χαρακτηρίζει «απογοήτευση» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.
Ο Κον Μπεντίτ ζητάει να συστοιχηθούν με τον Γκλικσμάν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές σε μια συμμαχία που, όπως είπε, «μπορεί να προσελκύσει τους πάντες αριστερά του Μακρόν».
Τρίτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών το κόμμα του Γκλικσμάν
Ο Γκλικσμάν έχει πολλές κοινές θέσεις με τον Μακρόν, όπως επί παραδείγματι αναφορικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία και την εμβάθυνση στην ΕΕ, και θα μπορούσε να προσελκύσει ψήφους από το στρατόπεδο των Πρασίνων που εστιάζει υπέρμετρα, σύμφωνα με αναλυτές, σε «woke» αριστερές ιδέες, δηλαδή στην επαγρύπνηση εναντίον της κοινωνικής αδικίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων, ζητήματα που απασχολούν πρωτίστως ακαδημαϊκούς και μορφωμένους ανθρώπους της Αριστεράς, αλλά δεν αγγίζουν τους απλούς ψηφοφόρους.
Κι αν αρχίσει να κοντράρει στα ίσα στις δημοσκοπήσεις τη λίστα του κυβερνητικού στρατοπέδου, οι αριστεροί ψηφοφόροι του τελευταίου ίσως μπουν στον πειρασμό να ψηφίσουν το κόμμα του Γκλικσμάν για να τιμωρήσουν τον Μακρόν.
Αν και το 2019 ο Γκλικσμάν απέσπασε ποσοστό μόλις 6,2% στις ευρωεκλογές, αυτή την περίοδο έρχεται τρίτος πίσω από την Ακροδεξιά και τη λίστα του στρατοπέδου Μακρόν με ποσοστό γύρω στο 10%, αλλά η φόρα που έχει πάρει προκαλεί το ενδιαφέρον των δημοσκόπων. «Αν πάρει ο Γκλικσμάν υψηλό ποσοστό, πιθανώς θα έχουν πέσει οι Πράσινοι. Αν ξεπεράσει το 13%-14%, αυτό θα γίνει εις βάρος του κόμματος του Μακρόν», δήλωσε ο επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Cluster17, Ζαν Ιβ Ντορμαγκέν. Κι αν υποχωρήσει κι άλλο το προεδρικό στρατόπεδο, τότε η Ακροδεξιά μπορεί να εξασφαλίσει προβάδισμα άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων τη βραδιά των ευρωεκλογών, πρόσθεσε.