«Όλα τα βλέμματα στη Ράφα»: Η viral εικόνα ΑΙ που βρίσκεται παντού -Πώς παρακάμπτει τον έλεγχο των social - iefimerida.gr

«Όλα τα βλέμματα στη Ράφα»: Η viral εικόνα ΑΙ που βρίσκεται παντού -Πώς παρακάμπτει τον έλεγχο των social

«Όλα τα βλέμματα στη Ράφα»: Η viral εικόνα ΑΙ που βρίσκεται παντού
«Όλα τα βλέμματα στη Ράφα»: Η viral εικόνα ΑΙ που βρίσκεται παντού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εικόνα που δείχνει σκηνές σε καταυλισμό να σχηματίζουν τη φράση «All eyes on Rafah» («Όλα τα βλέμματα στη Ράφα») έχει γίνει απίστευτα viral στα social media τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα, που έχει αναπτυχθεί με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), δεν δείχνει κάποια περιοχή που να μοιάζει με τη Ράφα, όπου επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες η προσοχή γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Viral έγινε εικόνα ΑΙ για τη Ράφα -Πώς παρακάμπτει τον αυτοματοποιημένο έλεγχο των social

Ωστόσο, κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και να γίνει γρήγορα μια από τις πιο διαδεδομένες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς την έχουν μοιραστεί περίπου 50.000.000 άνθρωποι στο Instagram.

Μάλιστα, φαίνεται ότι, επειδή δεν πρόκειται για κάποια φωτογραφία με σκληρό περιεχόμενο από τις πολεμικές συγκρούσεις, η εικόνα έχει καταφέρει να παρακάμψει τους αυτοματοποιημένους ελέγχους των social media και να βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή των τάσεων, χωρίς κάποια «ετικέτα» που να ενημερώνει τον κόσμο ότι πρόκειται για ευαίσθητο περιεχόμενο.

Διάφορα βίντεο και κάποιες φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα social media από Παλαιστίνιους έχουν υποστεί περιορισμούς ή έχουν αφαιρεθεί εντελώς, επειδή παραβιάζουν όρους, εξαιτίας του σκληρού περιεχομένου που απεικονίζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η εικόνα αυτή, καθώς δεν περιλαμβάνει περιεχόμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατάλληλο, ενώ δεν περιλαμβάνει καν κείμενο σε λεζάντες, αλλά ενσωματώνει τη φράση μέσα στο «κάδρο», φαίνεται πως περνά από τον έλεγχο του Instagram και συνεχίζει να διαδίδεται χωρίς περιορισμούς από την πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι το Instagram, όπου κυκλοφορεί κυρίως η viral εικόνα, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για περιορισμό του περιεχομένου σχετικά με την Παλαιστίνη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενδιαφέρον έχει και το εξής: πρόκειται για μια από τις πρώτες -αν όχι την πρώτη- καταγεγραμμένη περίπτωση διαδικτυακού ακτιβισμού στα social με τη χρήση εικόνας που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με τεχνητή νοημοσύνη.

«All eyes on Rafah»: Αντιδράσεις για τη χρήση ΑΙ

Όσο για το εάν είναι πράγματι εικόνα που έχει φτιάξει η τεχνητή νοημοσύνη, μερικά στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια σε αυτό το συμπέρασμα. Το ίδιο το περιεχόμενο, το στήσιμο της εικόνας, είναι ένα τέτοιο στοιχείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, η έκταση του καταυλισμού είναι ασυνήθιστα τεράστια και η τοποθέτηση των σκηνών είναι αλλόκοτα συμμετρική -συνηθισμένο σε εικόνες ΑΙ.

Επίσης, ο σχεδιασμός φράσεων με στοιχεία εικόνας είναι συνηθισμένη προσέγγιση στην ανάπτυξη εικόνων με την τεχνητή νοημοσύνη (δείτε μερικά παραδείγματα).

Πάντως, η χρήση τέτοιων εικόνων φαίνεται πως είναι φαινόμενο που θα βλέπουμε συχνά στο μέλλον, αφού το περιεχόμενο αυτό έχει κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα: μπορεί να σχεδιαστεί πολύ γρήγορα, μπορεί να προσπεράσει τον αυτοματοποιημένο έλεγχο κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας και, έτσι, μπορεί να περάσει κάποιο μήνυμα, χωρίς να παραβιάζει κανόνες.

Η φράση «όλα τα βλέμματα στη Ράφα», που αρχικά αναφέρθηκε από τον Δρ Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο διαδίκτυο, αλλά, με αυτήν την εικόνα, έγινε πιο viral από ποτέ, ειδικά αφού τη μοιράστηκαν celebrities.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι ακριβής η προέλευση της εικόνας, αλλά το Mashable ανέφερε ότι το πρότυπο της ανάρτησης που επιτρέπει στους χρήστες να την αναδημοσιεύσουν δημιουργήθηκε από έναν σχετικά μικρό λογαριασμό, που φαίνεται να εδρεύει στη Μαλαισία και έχει μοιραστεί διάφορες παρόμοιες εικόνες.

Πάντως, υπήρξαν διάφορων ειδών αντιδράσεις για την εικόνα. Αρκετοί είναι εκείνοι που καταδικάζουν την προσέγγιση αυτή, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για περιεχόμενο που περιλαμβάνει πραγματικές πληροφορίες ή συνδέσμους που οδηγούν προς κάποιου τύπου υποστήριξη προς την Παλαιστίνη.

Κάποιοι αναφέρουν ότι μια εικόνα τέτοιου τύπου, που δημιουργήθηκε με ΑΙ, απομακρύνει τις πραγματικές εικόνες βίας και τον αντίκτυπό τους. Ωστόσο, υπάρχει και η πλευρά που θεωρεί ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο, το μήνυμα είναι απαραίτητο.

Δεν πρόκειται για τη μοναδική viral διαδικτυακή καμπάνια που αφορά στην Παλαιστίνη: ένα άλλο ψηφιακό κίνημα κάλεσε τον κόσμο να μπλοκάρει celebrities και influencers που δεν έχουν αναφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν καλέσει για εκεχειρία ή για βοήθεια στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, υπάρχουν λογαριασμοί στα socia media που μοιράζονται άλλες εικόνες ΑΙ, ως απάντηση, όπως μια που γράφει «πού ήταν τα μάτια σας στις 7 Οκτωβρίου;» και δείχνει έναν ένοπλο μαχητή της Χαμάς μπροστά σε ένα μωρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ