Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την χθεσινή παραίτηση του εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ στην σκοτεινή υπόθεση Qatargate, για αδιευκρίνιστους λόγους.
Η αιφνίδια απόφασή της παραίτησης ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι το κινητό του τηλέφωνο φέρεται να είχε μολυνθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό, αποκάλυψαν βελγικά ΜΜΕ αλλά και τα πιθανά ευρήματα σε αυτό.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε χθες την παραίτηση Κλεζ χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι ήταν προληπτικού χαρακτήρα.
«Πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (σ.σ. το Qatargate), τα οποία θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας», αναφέρει η Εισαγγελία του Βελγίου.
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ «μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από την υπόθεση», και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει παρά την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού στοιχείου που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο ίδιος και οι ανακριτές στην υπόθεση αυτή».
Ο νέος ανακριτής που αναλαμβάνει την υπόθεση Qatargate
Την έρευνα θα αναλάβει άλλος ανακριτής, ο οποίος «έχει ήδη παρέμβει πολλές φορές στο παρελθόν στην υπόθεση».
Δικαστική πηγή δήλωσε στην L'Echo ότι η απόφαση αυτή ήταν «ένα μέτρο που ελήφθη για την προστασία της υπόθεσης. Δεν υπάρχει κανένα λάθος εκ μέρους του».
Ο δικαστής Κλεζ, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, είχε προγραμματίσει να αποσυρθεί από την υπόθεση.
Η Καϊλή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Τι ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της
Χθες γνωστοποιήθηκε ότι η Εύα Καϊλή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, για «την παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας, διότι παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες κατά την περίοδο που συμμετείχε στην επιτροπή PEGA, η οποία θεσμικώς ερευνούσε την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που παρακολουθούσε τις κινήσεις των ευρωβουλευτών και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Οι δύο δικηγόροι της Εύας Καϊλη ανακοίνωσαν ότι «η δημοσιοποίηση αυτής της είδησης προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον, παρόλο που υπήρξαν κάποια, συγκεκριμένα μέσα, που συστηματικά βάλλουν κατά της κυρίας Καϊλή και την κατηγόρησαν για τη δημιουργία σεναρίων συνωμοσίας! Αλλά τα συνταρακτικά νέα που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και ο δικαστής-ανακριτής Μισέλ Κλεζ παρακολουθείτο, τους άφησαν άφωνους!».
Στην ανακοίνωσή τους προσθέτουν: «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνωμοσίας. Φαίνεται πως η πικρή αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχουν εγκατασταθεί οι γεωπολιτικές συγκρούσεις του Αραβικού Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου, το θύμα των οποίων είναι σήμερα η κυρία Καϊλή, αύριο οι δικαστές και οι εισαγγελείς, μεθαύριο ποιος;».
QatarGate: Spyware σε κινητά δικαστών και εισαγγελέων που ασχολούνται με την υπόθεση
Δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου αποκάλυψαν πριν από λίγές μέρες ότι κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε σε τηλέφωνα της βελγικής αστυνομίας και δικαστών, μεταξύ των οποίων και στο τηλέφωνο του δικαστή Μισέλ Κλεζ.
Η LeSoir έγρεαψε πως η βελγική αστυνομία και οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι το τηλέφωνό τους έδειξε ίχνη spyware.
Τα τηλέφωνα εισαγγελέων, δικαστών-ανακριτών, αστυνομικών, ακόμη και του προσωπικού του δικαστικού συστήματος έχουν υποβληθεί σε εκτενή και επανειλημμένη ανάλυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις υποδηλώνουν μόλυνση των τηλεφώνων από spyware, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδονται στους ενδιαφερόμενους. Η συσκευή του ανακριτή Μισέλ Κλεζ είναι ένα από τα τηλέφωνα που βρέθηκαν θετικά», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Το RTBF διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφωνικών τερματικών που επηρεάζονται.