Λίγες ώρες απομένουν πλέον μέχρι την κατάθεση της Εύας Καϊλή, που θα κρίνει την απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι. Παράλληλα, οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο Qatargate δίνουν νέες πληροφορίες.
Ενώ αναμένεται η απολογία της Εύας Καϊλή, την Πέμπτη, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο Αντόνιο Παντσέρι βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Qatargate.
Μετά τις νέες αποκαλύψεις, εκτός από το Μαρόκο και το Κατάρ εμπλέκεται στην υπόθεση μία ακόμη χώρα, ενώ έγιναν γνωστές νέες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του «κυκλώματος» διαφθοράς.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι αποκάλυψε ότι στο σκάνδαλο εμπλέκεται η Μαυριτανία, αλλά και μία ακόμα ΜΚΟ. Ειδικότερα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή μίλησε για συμφωνία με τη Μαυριτανία, στο ίδιο πνεύμα με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Il Fatto Quotidiano, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε προφανώς επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα είδος πληρωμένου πρακτορείου σχέσεων με ευρωβουλευτές που δωροδοκούσαν για να έχουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.
Ο ρόλος της Μαυριτανίας στο σκάνδαλο Qatargate
«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25.000 μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μία εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους», είπε ο Τζόρτζι.
«Γραβάτες» και «ρούχα» οι κωδικοί για τα χρήματα του Qatargate
Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι.
Όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου, «μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι, και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.
Τρεις ευρωβουλευτές «δίνει» ο Παντσέρι
«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διέγραφε αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι παραδέχθηκε, εν μέρει, τις κατηγορίες, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του ως «εγκεφάλου» στο κύκλωμα.
Ο Παντσέρι φέρεται να έδωσε πληροφορίες για άλλους τρεις ευρωβουλευτές: για τον Κοτσολίνο, τον διάδοχό του επί της ουσίας, για τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα.