Ενδεικτικό της έκτασης που έχει πάρει το Qatargate είναι το γεγονός ότι μεγάλες εφημερίδες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφιερώνουν αρκετό «μελάνι» για να εξηγήσουν τα έως τώρα στοιχεία για το σκάνδαλο δωροδοκίας στην ΕΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανασκόπηση -εν είδει άρθρου γνώμης- του σκανδάλου από την Washington Post, σύμφωνα με την οποία η υπόθεση αυτή βλάπτει την ουσία της δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το Qatargate αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης να είναι τόσο περίπλοκες όσο και χυδαίες και να υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των νόμων για τη διαφθορά στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ αποτελεί ένα από τα λίγα τελευταία προπύργια της δημοκρατίας σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταραχών που έχουν φτάσει μέχρι το κατώφλι της, με τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οτιδήποτε αποδυναμώνει την αξιοπιστία του μπλοκ αποδυναμώνει και την απήχηση των δημοκρατικών αξιών που η ΕΕ υποστηρίζει, αξίες που πρέπει να υπερασπίζεται ενάντια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.
«Βούτυρο στο ψωμί» των αντιδημοκρατών εντός ΕΕ το Qatargate
Με μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στο υπόβαθρο και τους πρωταγωνιστές του Qatargate -εξέχουσα αυτή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή-, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι το σκάνδαλο προκαλεί καταστροφικό πλήγμα όχι μόνο στην αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά όσον αφορά τις δεσμεύσεις του μπλοκ για την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ των κρατών-μελών του, και ιδίως της Ουγγαρίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, προσθέτει η WP, ο Βίκτορ Όρμπαν, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και αντιπροσωπευτική φιγούρα των αντιδημοκρατικών συναισθημάτων εντός του μπλοκ, δεν έχασε χρόνο για να εκμεταλλευθεί το σκάνδαλο του Qatargate για να διαλαλήσει την υποκρισία από την πλευρά των Βρυξελλών. «Και μετά λένε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί σοβαρά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία», έγραψε στο Twitter ο Όρμπαν.
«Δικαίως ντρέπονται οι ηγέτες της ΕΕ» σχολιάζει το δημοσίευμα, παραθέτοντας στη συνέχεια μερικές από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί διδαγμάτων και λήψης μέτρων. «Εδώ και χρόνια, όμως, η ΕΕ πληρώνει τις αοριστολογίες της για την καταπολέμηση της εσωτερικής διαφθοράς. Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες ενέργειες και δημόσια λογοδοσία, ειδικά σε θέματα λόμπινγκ και διαφάνειας».
Το Qatargate αφορμή για να μπει τέλος στις συγκρούσεις συμφερόντων εντός ΕΕ
Ακολούθως, η WP σχολιάζει -σχεδόν σκωπτικά- την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περί σύστασης ενός νέου επίσημου φορέα που θα παρακολουθεί τα πρότυπα ηθικής και ακεραιότητας σε ολόκληρο το μπλοκ -«μια μεταρρύθμιση που φαίνεται αυτονόητη, καθώς προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν είναι ήδη σε ισχύ».
Αναφέρεται, επίσης, στο ήδη υπάρχον Μητρώο Διαφάνειας, το οποίο, όμως, έχει εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά και στην OLAF, την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της διαφθοράς στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Αλλά η αρχική απάντηση της OLAF στο σκάνδαλο του Qatargate ήταν να αποποιηθεί την ευθύνη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν σημαντικά κενά, που πρέπει να κλείσουν αμέσως. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι πάντα υποχρεωμένα να δηλώνουν τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους ξένων χωρών και συχνά μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται ως σύμβουλοι όσο υπηρετούν στο κοινοβούλιο.
Το Qatargate θα πρέπει να βάλει τέλος σε τέτοιες προφανείς συγκρούσεις συμφερόντων, οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν επιτραπεί εξαρχής. Τέλος, σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο για την ΕΕ, δεν μπορεί να επιτρέψει να φαίνεται τόσο ανίκανη, διεφθαρμένη και εκτός πραγματικότητας, όσο ισχυρίζονται οι εχθροί της.