Το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες, έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γηραιά Ήπειρο, με στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου να ρίχνουν ευθύνες εκατέρωθεν με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2024.
Με τις Βρυξέλλες να είναι ακόμη «μουδιασμένες» από τις αποκαλύψεις για το Qatargate, έξι ημέρες μετά το πρώτο κύμα συλλήψεων, το αρχικό σοκ δίνει τη θέση του σε μια πολιτική μάχη σχετικά με το ποιος φταίει για την άνθηση της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -αλλά και ποιος αντιστέκεται στο κέρδος.
Η διαμάχη αυτή δίνει ουσιαστικά το έναυσμα για την προεκλογική εκστρατεία του 2024 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς τόσο τα αριστερά όσο και τα συντηρητικά κόμματα χρησιμοποιούν τις κατηγορίες για δωροδοκία για να πάρουν το πάνω χέρι έναντι των αντιπάλων τους.
Οι Σοσιαλιστές ζητούν μεταρρυθμίσεις, οι Συντηρητικοί τούς ρίχνουν τα βέλη τους
Σοσιαλιστές βουλευτές όπως ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, ο οποίος ηγείται μιας επιτροπής κατά των ξένων παρεμβάσεων (λόμπι), πιέζουν ήδη από τη νύχτα των συλλήψεων για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο είναι σύμπτωμα μιας δυσλειτουργίας που υπερβαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν με νοιάζει αν είναι Σοσιαλιστές», είπε στο Politico την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενος στο ότι η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, βασική ύποπτη για την υπόθεση, ανήκε στην ομάδα S&D, όπως και ο Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής που κατηγορείται ως εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς.
Εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις ζήτησαν, επίσης, η Ομάδα της Αριστεράς και οι Πράσινοι, προτείνοντας μάλιστα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα ηθικής που θα μπορούσε να διερευνήσει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να επιβάλει τις απαραίτητες κυρώσεις.
Υπαινίσσονται ότι κραταιά θεσμικά όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, επικεφαλής των οποίων είναι επί του παρόντος Συντηρητικοί, απέτυχαν στο καθήκον τους να σταματήσουν τη διαφθορά και, άρα, χρειάζονται πολύ αυστηρότερη εποπτεία.
Το Συντηρητικό στρατόπεδο, αντίθετα, θέλει να διατηρήσει την προσοχή στους υπόπτους από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι γεμάτα διαφθορά.
Μητσοτάκης: Απαιτείται πολιτική απάντηση στο Qatargate
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση Συντηρητικών ηγετών, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι όλη η προσοχή μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στους Σοσιαλιστές και ότι το στρατόπεδό του δεν έχει ακόμη εκμεταλλευθεί πολιτικά αυτό το γεγονός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στους συναδέλφους του ότι απαιτείται πολιτική απάντηση στο σκάνδαλο και ότι στο εσωτερικό θα προχωρήσει σε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, του οποίου μέλος ήταν η Καϊλή.
Ένας άλλος αξιωματούχος του ΕΛΚ επισήμανε: «Αυτό είναι πρόβλημα των Σοσιαλιστών. Το δίκτυο που εκτίθεται από τη βελγική αστυνομία αφορά τους Σοσιαλιστές. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή».