Τριάντα ευρωβουλευτές ζητούν από την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να απαγορεύσει σε Μαροκινούς διπλωμάτες την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο έως ότου η σχετική έρευνα ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά.
Μπορεί το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκίνησε από το Κατάρ, τα δίχτυα της δωροδοκίας, όμως, φαίνεται πως απλώνονται -τουλάχιστον- μέχρι το Μαρόκο.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, 30 ευρωβουλευτές ζήτησαν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εφαρμοστούν για το Μαρόκο τα ίδια μέτρα που ισχύουν πλέον κατά του Κατάρ.
«Πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενεργεί επαρκώς σε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό σκάνδαλο», έγραψαν σε επιστολή τους προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα. Εν αναμονή της έρευνας, έχει απαγορευτεί η είσοδος των διπλωματών του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τώρα οι βουλευτές ζητούν να ληφθεί παρόμοιο μέτρο για το Μαρόκο.
Την απαγόρευση πρόσβασης του Μαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε και ψήφισμα της προηγούμενης εβδομάδας
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα Moroccogate με βαθιές και ανησυχητικές ρίζες. Με επιστολή μας, ζητήσαμε από την Μέτσολα ό,τι ζητούσε και το ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στο Μαρόκο που εγκρίθηκε στην τελευταία σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο: να απαγορεύεται η πρόσβαση της διπλωματικής αποστολής του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της έρευνας που συνδέεται με το σκάνδαλο της διαφθοράς και των ξένων επιρροών», δήλωσε ο Miguel Urbán στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».
Ο ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία μαζί με την Ana Miranda (Πράσινοι). Την επιστολή προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράφουν ευρωβουλευτές από τέσσερις ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, S&D και Renew) καθώς και πολλά μη εγγεγραμμένα μέλη).
Το αίτημα θα διαβιβαστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως οι υποψίες για διαφθορά στον ευρωπαϊκό θεσμό βαραίνουν το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.