Δύο γυναίκες πέθαναν από «ασφυξία» μετά την εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας αρκετών δασικών πυρκαγιών στην επαρχία Λαράς, στο βόρειο Μαρόκο, η οποία είχε ήδη χτυπηθεί πρόσφατα από καταστροφικές φωτιές, ανακοίνωσαν χθες οι τοπικές αρχές.
Οι θάνατοί τους αυξάνουν στους τέσσερις των αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών στο βόρειο τμήμα του βασιλείου από τα μέσα Ιουλίου.
Τα δύο νέα θύματα «δεν θέλησαν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των τοπικών αρχών να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους που απειλούνταν από τις φωτιές», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές στη Λαράς.
Την Δευτέρα, ανακοινωνόταν ότι εθελοντής έχασε τη ζωή του στην Τανουάτ, ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς που απανθράκωσε τουλάχιστον 330 στρέμματα δασικής έκτασης, κυρίως πεύκων.
Άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Λαράς στα μέσα Ιουλίου.
Στην ίδια περιοχή, όπου χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν πρόσφατα από τις φωτιές, πάνω από 700 κάτοικοι περίπου 10 χωριών χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προληπτικά από τη Δευτέρα.
Αργά χθες βράδυ συνέχιζαν να είναι ενεργές τουλάχιστον τέσσερις εστίες στη Λαράς, νότια του λιμανιού της Ταγγέρης, στη Μεσόγειο.
Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια τεσσάρων αεροσκαφών Canadair τα οποία ανεφοδιάζονται από κοντινό φράγμα και από τη θάλασσα στην Ταγγέρη, συνεχίζει τις προσπάθειες για να τις ελέγξει.
Άλλες τέσσερις φωτιές εξαπλώνονται στην επαρχία Τανουάτ. Ένα χωριό απειλείτο, αλλά πλέον θεωρείται πως είναι ασφαλές.
Άλλη πυρκαγιά κατέστρεψε από τη Δευτέρα το βράδυ 350 στέμματα δασικής έκτασης στην επαρχία Φας-Άντζρα, επίσης στο βόρειο Μαρόκο.
Την Παρασκευή, η μαροκινή κυβέρνηση αποδέσμευσε ποσό σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για να εφαρμοστούν μέτρα αρωγής στους πυροπαθείς και να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στην αγροτική δραστηριότητα και στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υδάτων και Δασών του Μαρόκου, τον Μοχάμεντ Σαντίκι, η συνολική επιφάνεια που επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές έχει φθάσει τα 100.300 στρέμματα.
Συγκριτικά, συνολικά 27.820 στρέμματα δάσους είχαν καταστραφεί από 285 πυρκαγιές μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2021 στο Μαρόκο, ειδικά στην ορεινή περιοχή Ριφ (βόρεια), σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων και Δασών.
Κατά την άποψη του μαροκινού περιβαλλοντολόγου Σαΐντ Σάκρι, οι πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος οφείλονταν σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όμως «η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής» διαδραμάτισε επίσης ρόλο.
Το Μαρόκο πλήττεται από εδώ και αρκετές εβδομάδες από κύμα καύσωνα, με φόντο ασυνήθιστη ξηρασία και λειψυδρία.