Τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θέτουν σε εφαρμογή οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, σε μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για νέες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.
Μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από μέρους του Ιράν των όρων που προβλέπει η συμφωνία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή» από την κίνηση αυτή, που αποσκοπεί, όπως επεσήμαναν στη διάσωση της συμφωνίας μέσω του διαλόγου με την Τεχεράνη για το τι θα κάνει προκειμένου να αντιστρέψει τις αποφάσεις που έχει λάβει.
Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις επεσήμαναν ότι η απόφασή τους δεν σημαίνει ότι θα μετάσχουν στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, αφήνοντας έτσι ανοικτό το παράθυρο για την διπλωματία. «Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων είναι σημαντικό να μην προσθέσουμε μια κρίση αναφορικά με τη διάδοση των πυρηνικών στην τρέχουσα κρίση που απειλή ολόκληρη την περιοχή αναφέρουν».
Το Ιράν ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι δεν δεσμεύεται πλέον από τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό ουρανίου που περιγράφονται στη συμφωνία του 2015, αν και η Τεχεράνη τόνισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.
Γερμανία: Δεν μπορούσαν να περάσουν αναπάντητες οι παραβιάσεις από μέρους του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας τόνισε ότι οι επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας από το Ιράν «δεν μπορούσαν πλέον να περάσουν αναπάντητες».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χοσέπ Μπορέλ, που θα επιβλέψει τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών κάλεσε το Ιράν να συζητήσει τα θέματα που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα «καλή τη πίστει» προσθέτοντας ότι η διατήρηση της συμφωνίας «είναι τώρα σημαντικότερη παρά ποτέ».
Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πέταξε την ιδέα αναπλήρωσης της συμφωνίας με μια νέα συμφωνία του Τραμπ, για να διασφαλιστεί ότι η ισλαμική δημοκρατία δεν θα αποκτήσει ατομικά όπλα.