Κράτη μέλη πιέζουν για την πυρηνική ενέργεια να συμπεριληφθεί στην πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.
Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια έφερε την έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών την περασμένη Τρίτη (26 Οκτωβρίου). Εκεί δέκα κράτη δια των υπουργών τους ζήτησαν από την Κομισιόν να χορηγήσει στην πυρηνική ενέργεια μια «πράσινη» ετικέτα σύμφωνα με την ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ, η οποία λειτουργεί ως οδηγός για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα.
Στις αρχές του Οκτωβρίου οι υπουργοί Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας υπέγραψαν ένα κοινό άρθρο, το οποίο δημοσίευσαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Σε αυτό το άρθρο υποστήριξαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής αυτάρκειας αλλά και της μετάβασης σε πιο καθαρή ενέργεια.
Όπως αναφέρει το Euractiv, αυτήν την πρόταση είδαν θετικά και οι υπουργοί της Ολλανδίας και της Σουηδίας κατά τη Σύνοδο της Τρίτης.
Η άνοδος των ενεργειακών τιμών όχι απλά τροφοδότησε τη συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης- η συζήτηση καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες, αλλά συντάραξε τις ισορροπίες στις κυρίαρχες απόψεις και θέσεις. Όπως είπε στo Euractiv η Τζέσικα Τζόνσον, εκ μέρους της Foratom-είναι η εμπορική ένωση για την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη:«Αυτό που ήταν πολύ ενδιαφέρον είναι πώς άλλαξε η συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτα απ 'όλα, νομίζω ότι οφείλεται στο ότι έχουμε ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη που αναγνωρίζουν ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια».
Η πυρηνική ενέργεια εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές. Το ουράνιο είναι διαθέσιμο από πολλές πηγές και δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα, η προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ για παράδειγμα, σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τις διαθέσεις της Ρωσίας.
Από την άλλη βέβαια, ήδη μερίδα κρατών, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους μπροστά στο ενδεχόμενο ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη μετάβαση. Ισχυρίζονται ότι είναι ακριβή, πολύ ακριβότερη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως στα φωτοβολταϊκά και όχι ασφαλής, πέραν του πολύ χρόνου που απαιτείται για τις υποδομές.
Η Γερμανία πάντως, παραδοσιακός αντίπαλος της πυρηνικής ενέργειας, είναι πλέον πιο διαλλακτική ενώ και η Κομισιόν στέλνει θετικά σήματα, αναφέρει το Euractiv. Πάντως τίποτα δεν είναι ακόμα ληγμένο οριστικά. Όσο πιέζει όμως η ενεργειακή πραγματικότητα θα πρέπει η ΕΕ να αποφασίσει και έμπρακτα.