Ο πύραυλος «Kairos» της ιαπωνικής εταιρείας Space One εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του με στόχο να θέσει δορυφόρο σε τροχιά.
Ο μήκους 18 μέτρων πύραυλος στερεών καυσίμων απογειώθηκε από την εξέδρα εκτόξευσης της Space One στην περιοχή Wakayama της δυτικής Ιαπωνίας στις 4:01 ώρα Ελλάδος, μεταφέροντας έναν μικρό κυβερνητικό δοκιμαστικό δορυφόρο, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει προσωρινά κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε περίπτωση που έβγαιναν εκτός λειτουργίας. Αλλά δευτερόλεπτα αργότερα εξερράγη σε μια πύρινη μπάλα στέλνοντας καπνούς στον ουρανό της απομακρυσμένης ορεινής περιοχής.
Φλεγόμενα συντρίμμια έπεσαν στις γύρω λοφοπλαγιές ενεργοποιώντας το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.
Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στη γύρω περιοχή για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του πυραύλου, αλλά αποχώρησαν απογοητευμένοι: «Είχα μεγάλες ελπίδες, γι’ αυτό είμαι απογοητευμένος. Θέλω να μάθω τι συνέβη», δήλωσε ένας ηλικιωμένος στο κρατικό ιαπωνικό δίκτυο NHK. Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Γουακαγιάμα, η Space One τον ενημέρωσε ότι παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, που ενεργοποίησε το σύστημα αυτόματου τερματισμού της εκτόξευσης του πυραύλου.
Πλήγμα για τις φιλοδοξίες της Ιαπωνίας η ανατίναξη του πυραύλου
Μολονότι είναι αρκετά συχνές και ενίοτε και αναμενόμενες οι αποτυχίες στα πρώτα στάδια εκτόξευσης νέων πυραυλικών συστημάτων η αποτυχία της Space One συνιστά πλήγμα στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να μπει στην κερδοφόρα αγορά της εκτόξευσης εμπορικών δορυφόρων.
Ο «Kairos» - όπως ονομάστηκε ο πύραυλος από την ομώνυμη θεότητα στην αρχαιοελληνική μυθολογία, που προσωποποιούσε την ευνοϊκή χρονική στιγμή – επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τον πειραματικό δορυφόρο περίπου 51 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, που είχε αναβληθεί μέχρι τώρα πέντε φορές, η τελευταία το περασμένο Σάββατο.
Η Space One, που έχει την έδρα της στο Τόκιο, ιδρύθηκε το 2018 από μια ομάδα μεγάλων ιαπωνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων όπως οι Canon Electronics, IHI Aerospace, η κατασκευαστική εταιρεία Shimizu και η κρατική Τράπεζας Ανάπτυξης της Ιαπωνίας.
Τον περασμένο Ιούλιο ένας άλλος ιαπωνικός πύραυλος, ο στερεού καυσίμου Epsilon S, εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής εκτόξευσης περίπου 50 δευτερόλεπτα μετά την ανάφλεξη. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας πανηγύρισε μια επιτυχημένη εκτόξευση του νέου της πυραύλου πύραυλο H3 μετά από χρόνια καθυστερήσεων και δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες μετά και την επιτυχημένη, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου κατάφερε να προσεδαφίσει με πολύ μεγάλο αριθμό ακρίβειας το διαστημικό σκάφος Moon Sniper στην επιφάνεια της Σελήνης.