Έντονες αντιδράσεις πυροδότησαν σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο τα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ακόλουθος των ΗΠΑ ή της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν.
Ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ζήτησε «έναν πιο ανεξάρτητο ρόλο της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ακολουθούμε» στο θέμα της Ταϊβάν «και να προσαρμοζόμαστε στους αμερικανικούς ρυθμούς ή στην κινεζική υπεραντίδραση», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιστρέφοντας από το Πεκίνο, όπου έκλεισε και συμφωνία για την πώληση 160 Airbus στην Κίνα. Και κάλεσε την Ευρώπη να αφυπνιστεί, καθώς κινδυνεύει «να γίνει υποτελής, ενώ μπορούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος», προκαλώντας την αντίδραση Ρεπουμπλικανών κυρίως μελών του Κογκρέσου, που βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν βέλη και κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, επειδή επιχειρεί να υποβαθμίσει τα σχόλια του Μακρόν.
Ρεπουμπλικανοί: «Γεωπολιτικά αφελείς οι δηλώσεις Μακρόν»
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν με ευθυμία, γράφει το Politico. Η δήλωση του Μακρόν «σηματοδοτεί αδιέξοδο για τη στρατηγική των ΗΠΑ να δελεάσουν την Ευρώπη να συγκρατήσουν την Κίνα», ανέφερε τη Δευτέρα η ταμπλόιντ Global Times του Πεκίνου με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο να πνέουν μένεα κατά του Μακρόν: «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η πιο σημαντική πρόκληση για τη δυτική κοινωνία, την οικονομική μας ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας… Η Γαλλία πρέπει να έχει ξεκάθαρη ματιά αναφορικά με αυτή την απειλή», τόνισε ο γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Από την πλευρά του, ο Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για την Κίνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξε στο Fox News ότι οι δηλώσεις του Μακρόν «ήταν ντροπιαστικές, επαίσχυντες… και πολύ αφελείς γεωπολιτικά», ενώ και ο Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο για «αποκαρδιωτικές» απόψεις του Γάλλου προέδρου «γιατί η απειλή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Ταϊβάν αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβαθμίζει το θέμα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι τα σχόλια του Μακρόν δεν είναι τόσο διχαστικά όσο φαίνονται: «Υπάρχει τεράστια σύγκλιση μεταξύ ημών και των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας και αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μετωπικά την πρόκληση [της Κίνας]», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος: «Θα αφήσουμε το Ελιζέ να μιλήσει για τα σχόλια του προέδρου Μακρόν - εστιάζουμε στην καταπληκτική συνεργασία και τον συντονισμό που έχουμε με τη Γαλλία ως σύμμαχο και φίλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.
«Τα πήραν» και οι Γερμανοί με τον Μακρόν
Αλλά οι θέσεις του Μακρόν προκάλεσαν αντιδράσεις και στο Βερολίνο, με τον Χριστιανοδημοκράτη ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νόρμπερτ Ρότγκεν, να υποστηρίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος «κατάφερε να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε παιγνίδι δημοσίων σχέσεων για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και σε καταστροφή για την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης». Και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι οδηγεί την Ευρώπη σε «γεωπολιτικό αδιέξοδο», προσθέτοντας: «Με την ιδέα του για την ευρωπαϊκή κυριαρχία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απομονώνεται όλο και περισσότερο, προσβάλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις δηλώσεις του για την Κίνα», την ώρα που «ουδείς κάνει περισσότερα για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ».
Ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων, Μπιτζάν Ντζιρ Σαράι, δήλωσε στην «Bild» ότι η θέση του Μακρόν δεν συνιστά έξυπνη στρατηγική για την Ευρώπη. «Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν στενά», τόνισε.
Ενώ κριτική στον Μακρόν ασκούν και οι Σοσιαλδημοκράτες, με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του SPD Μετίν Χακβέρντι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel να σημειώνει ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τη Δύση να επιτρέψει στον εαυτό της να διχαστεί έναντι της Κίνας. «Αυτό αποδυναμώνει τη δυτική μας κοινότητα αξιών», είπε ο Χακβέρντι. «Η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, πρέπει πάντα να προσπαθούν να ενεργούν μαζί, όχι διχασμένες, όταν έχουν να κάνουν με την Κίνα».
Τα μάτια στραμμένα στην αποψινή ομιλία του Μακρόν στην Ολλανδία
Μέσα σε αυτό το κλίμα τα μάτια θα είναι στραμμένα απόψε στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Μακρόν στο ινστιτούτο Dutch Nexus στη Χάγη στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.
Στην ομιλία αυτή ο Μακρόν θα παρουσιάσει «ένα δόγμα οικονομικής ασφάλειας» κατά της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω ευρωπαϊκών ανησυχιών για τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αμερικανικές επιχειρήσεις για το κλίμα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο Γάλλο αξιωματούχο, ο Μακρόν στην ομιλία του θα απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μην είναι αφελείς αναφορικά με το πόσο μπορούν να βασιστούν στις ΗΠΑ.
Ο Μακρόν πιέζει για μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με εμβάθυνση της ενοποίησης και περισσότερες κοινές δαπάνες αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι χρόνια συνεχίζοντας μια μακροχρόνια γαλλική προσέγγιση που ξεκίνησε ο Σαρλ ντε Γκωλ τη δεκαετία του 1960. Οι υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δικαιώσει τη μακροχρόνια έκκλησή του για ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία». Οι επικριτές του λένε ότι η σύγκρουση έδειξε ότι η ΕΕ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναλάβει την αστυνόμευση της περιοχής της χωρίς τη βοήθεια της Ουάσιγκτον και ότι κυρίως η αμερικανική βοήθεια ήταν που βοήθησε το Κίεβο να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.