Ανοικτό το ενδεχόμενο για επικείμενη συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, άφησε ο Λευκός Οίκος, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε δημοσιογράφους -επί του προεδρικού αεροσκάφους- ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
«Δεν θα με εξέπληττε αν τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σι συνομιλούσαν ξανά», είπε.
Την Τετάρτη, ο κ. Σάλιβαν συζήτησε με τον Γιανγκ Τζιετσί, σύμβουλο του κ. Σι για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στον οποίο εξέθεσε όπως είπε τις «ανησυχίες μας για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας» στα πεδία της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, που «κατά την άποψή μας δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας», ούτε «προς το συμφέρον των ΗΠΑ».
«Η Κίνα θα πρέπει να εξετάσει την ανάληψη όποιων μέτρων μπορεί για να μειώσει την πιθανότητα προκλητικής ενέργειας της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας πως είχε «καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον συνομιλητή του για το ζήτημα αυτό και άλλα.
Στη Σεούλ σήμερα ο Τζο Μπάιντεν
Ο κ. Μπάιντεν ξεκινά σήμερα σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη της Ασίας, ενώ αναμένεται σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Σεούλ, όπου θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, με τη Βόρεια Κορέα ψηλά στην ατζέντα.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προειδοποιούν εδώ κι εβδομάδες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνική όπλου, τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει το 2017, πιθανόν όσο ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Ασία.
Η Πιονγκγιάνγκ ήδη τερμάτισε το μορατόριο που είχε κηρύξει στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τον Μάρτιο.
Παρότι παραμένει αντιμέτωπη με ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, η Βόρεια Κορέα πολλαπλασίασε τις δοκιμές πυραύλων φέτος, αψηφώντας τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον να ξαναρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις.