Οι ευρωβουλευτές αγωνίστηκαν και έλαβαν καλύτερη υποστήριξη για την υγεία, την έρευνα, τη δράση για το κλίμα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους στον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους, μετά από συνομιλίες και συμφωνία με το Συμβούλιο.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας της περιόδου συνδιαλλαγής, η οποία έληγε τη χθες, 15 Νοεμβρίου, τα μεσάνυχτα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε συνολικά 479,1 εκατ. ευρώ για τις προτεραιότητές του, πέραν αυτών που πρότεινε η Κομισιόν στο σχέδιο προϋπολογισμού που επικαιροποιήθηκε με τη διορθωτική επιστολή. Τα προκαταρκτικά στοιχεία είναι 169,5 δισ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και 170,6 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Λεπτομερή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα αργότερα.
Οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που θεωρούν ότι συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του για το 2022. Αυτές περιλαμβάνουν το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe (+100 εκατ. ευρώ πάνω από αυτό της Επιτροπής σχέδιο προϋπολογισμού) και το πρόγραμμα LIFE για τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα (+47,5 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά συμπληρώνεται κατά 30 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 10 εκατ. ευρώ για τον τουριστικό τομέα) και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατά 3,8 εκατ. ευρώ, προστατεύοντας τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων από εγκληματίες.
Νέοι και Υγεία
Η στήριξη των νέων αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να αυξήσουν το Erasmus+ κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Το EU4Health ενισχύθηκε επίσης, με επιπλέον 51 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και για να καταστούν τα εθνικά συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά, σημειώνει η ανακοίνωσή τους.
Ανθρωπιστική βοήθεια, μετανάστευση, εξωτερική βοήθεια
Ο μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI - Παγκόσμια Ευρώπη) συμπληρώθηκε κατά 190 εκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των πανδημιών, μεταξύ άλλων μέσω εμβολιασμών. Η ανθρωπιστική βοήθεια ξεπέρασε τα 211 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Έκτακτης Βοήθειας να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας, συμφωνήθηκαν επίσης σχέδια διορθωτικών προϋπολογισμών 5 και 6, με επίκεντρο τη βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και την περιοχή και τη χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού μέσω του μηχανισμού COVAX.
Αφού το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα τον συμβιβασμό, θα υποβληθεί για έγκριση στην επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνέχεια θα ψηφιστεί στην Ολομέλειά του (κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου στο Στρασβούργο) και θα υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρό του. Περίπου το 93% του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει σε πολίτες, περιφέρειες, πόλεις, αγρότες και επιχειρήσεις.
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμών,
Γιόχαν Φαν 'Οβερτφελντ δήλωσε σχετικά: «Σε γενικές γραμμές, είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα. Περιλαμβάνει σημαντικές απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση. Στον τομέα της υγείας για την περαιτέρω καταπολέμηση της κρίσης του COVID-19 αλλά εξίσου και όταν πρόκειται για την έρευνα και την καινοτομία που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας και την προστασία των κοινών μας συνόρων».