Την συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό δείχνουν δεκάδες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που θέλουν να προσλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες.
Πάνω από 100 επιχειρήσεις – από την AstraZeneca μέχρι το Bernard Matthews (βιομηχανία πουλερικών) – έχουν πλέον ενταχθεί σε μια άτυπη επιχειρηματική κοινοπραξία για να βοηθήσουν στην πρόσληψη Ουκρανών προσφύγων που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
AstraZeneca, Nestle, Asos και Marks & Spencer μερικές από τις εταιρίες που προσφέρουν εργασία σε πρόσφυγες
Το έργο, το οποίο οραματίστηκε η επιχειρηματίας Έμμα Σινκλέρ, έχει προσελκύσει τεράστια ονόματα όπως τις Welcome Break, Nestle και River Island. Οι Marks & Spencer, Asos και Lush έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την στήριξη των προσφύγων, όσοι φεύγουν από τον πόλεμο, θα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν στην Βρετανία μόλις γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους.
«Όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες - Κύμα αλληλεγγύης»
Η Σινκλέρ, διευθύνουσα σύμβουλος της Enterprise Alumni, ηγήθηκε της πρωτοβουλίας, η οποία προσέλκυσε σημαντική υποστήριξη από βρετανικές εταιρείες. Όπως δήλωσε στην Daily Mail: «Έχουμε πάνω από 100 εταιρείες που λένε ότι μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι όφελος για την οικονομία να τους βοηθήσουμε. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, είναι μια αντανάκλαση της καλής θέλησης όλων, όλοι οι απλοί πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν δει τι συμβαίνει στην Ουκρανία και θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν».
«Όσον αφορά στους πρόσφυγες, είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα κατάλυμα και άλλο πράγμα να μπορείς να θρέψεις την οικογένειά σου. Το πρώτο βήμα είναι να φτάσουν αρχικά οι άνθρωποι εδώ, αυτός είναι ο πρώιμος τομέας για την κυβέρνηση. Και ο κόσμος που θα έρθει εδώ, πρόκειται να χτίσουν επιτυχημένες ζωές, θα θέλουν να έχουν δουλειά. Αυτή τη στιγμή, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για το πού θα επανεγκατασταθούν, για να βοηθήσει τους εργοδότες στο μέλλον».
Τέλος, πρόσθεσε: «Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη – αν θέλετε να βρείτε δουλειά, πιθανότατα θα χρειαστείτε ένα laptop, ένα μόλις φύγατε από μια εμπόλεμη ζώνη, ίσως να μην το είχατε φέρει, αλλά αυτό διορθώνεται καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν».
Ο επικεφαλής ταλέντων της Nestle έχει ήδη έρθει σε επαφή με την Σινκλέρ λέγοντας ότι θα ήθελε να εμπλακεί σε αυτό που περιέγραψε ως «φανταστική πρωτοβουλία». Ο διαδικτυακός οίκος μόδας Asos είπε ότι θα προσπαθήσει να απασχολήσει «διψήφιο αριθμό» προσφύγων στον κλάδο της, λόγω των «ισχυρών δεξιοτήτων της Ουκρανίας σε αυτό τον τομέα». Η Tesco, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει 1.400 θέσεις εργασίας για πρόσφυγες στις δραστηριότητές της στην Κεντρική Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επιτρέπουν να εισέλθουν χωρίς βίζα για τρία χρόνια. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 4.000 βίζες έχουν ήδη προσφερθεί σε Ουκρανούς που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή και εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.