Δεξίωση σε ηγέτες του κόσμου παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Γάλλος πρόεδρος δημοσίευσε «οικογενειακή φωτογραφία», όπου οι ηγέτες κρατών μετά των συζύγων χαμογελούν μπροστά από το Ελιζέ. «Αγαπητοί φίλοι, καλώς ήλθατε», έγραψε.
Κάτω από τη φωτογραφία, χρήστες των social media άρχισαν να σχολιάζουν, με ορισμένους εξ αυτών να στέλνουν ευχές στο Παρίσι για τη διεξαγωγή των Αγώνων.
Ορισμένοι, όμως, άρχισαν να αναρωτιούνται ποια είναι η κυρία με το κατακόκκινα μαλλιά και το φόρεμα στην ίδια απόχρωση. «C'est qui?» (Ποια είναι;)» διερωτήθηκαν, και μάλιστα έλαβαν απάντηση: Είναι η Σαντάλ Μπιγιά, η Πρώτη Κυρία του Καμερούν.
Η Μπιγιά επέλεξε να φορέσει για το δείπνο ένα φλογερό κόκκινο φόρεμα, συνδυάζοντάς το με γαλάζια κροκό τσάντα.
Ποια είναι η Πρώτη Κυρία του Καμερούν
Η Σαντάλ Μπιγιά είναι γνωστή για τα περίτεχνα χτενίσματά της, ενώ χρησιμοποιεί συνήθως περούκες. Το χαρακτηριστικό της στιλ ονομάζεται banane και το επιλέγει σε επίσημες περιστάσεις.
Εκκεντρική είναι και στο ντύσιμό της, προτιμώντας έντονα χρώματα και colour blocking συνδυασμούς. Αγαπημένα της brands είναι οι Chanel, Dior και Louis Vuitton.
Σύμφωνα με το Wikipedia, παντρεύτηκε τον κατά 36 χρόνια μεγαλύτερό της Πολ Μπιγιά τον Απρίλιο του 1994, αφού η πρώτη του σύζυγος πέθανε.
Το 2010, ο Μπερτράντ Τεγιού δημοσίευσε το βιβλίο «La belle de la république bananière: Chantal Biya, de la rue au palais», όπου παρουσίασε τη ζωή της, από τις ταπεινές καταβολές μέχρι να γίνει Πρώτη Κυρία, και θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για ό,τι συμβαίνει στο Καμερούν.
Στον συγγραφέα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με την κατηγορία της «προσβολής της προσωπικότητας» και της οργάνωσης «παράνομης διαδήλωσης», επειδή επιχείρησε να διαβάσει δημόσια το βιβλίο.
Στο βιογραφικό τής Σαντάλ Μπιγιάλ, στην ιστοσελίδα της προεδρίας του Καμερούν, καταγράφονται λεπτομερώς οι φιλανθρωπικές της δράσεις που σχετίζονται με το IRCCB, στόχος του οποίου είναι να υποστηρίξει τα εθνικά προγράμματα του Καμερούν για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και των ΣΜΝ, μέχρι το Ίδρυμα Chantal BIYA, που βοηθά τους ευάλωτους και καταπολεμά τις κακουχίες.