Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου θεωρεί δυνατή μια εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ - iefimerida.gr

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου θεωρεί δυνατή μια εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι / AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι απηύθυναν έκκληση για άμεση 21ημερη κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή τους για εκεχειρία στη Γάζα ύστερα από εντατικές συνομιλίες χθες, Τετάρτη, στον ΟΗΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του για την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ότι έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του σημείωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία και να συνεχίσει να σφυροκοπά την Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει καμία ανάπαυλα στη βία. Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν 75 στόχοι της Χεζμπολάχ στην Κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτών που ήταν έτοιμοι να ανοίξουν πυρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Τουλάχιστον 23 Σύροι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 8 άλλοι τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ έπληξε στη διάρκεια της νύχτας τριώροφο κτίριο στην πόλη Γιουνίν του Λιβάνου, δήλωσε ο δήμαρχός της Αλί Κούσας στο Reuters.

Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, πάνω από 100 Σύροι πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους 23 γυναίκες και 32 παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Λίβανο ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύροι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι επιτέθηκε σε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, στρατιωτικών κτιρίων και αποθηκών όπλων, σε διάφορες περιοχές σήμερα το πρωί.

Περίπου 45 βλήματα εκτοξεύτηκαν παράλληλα από τον Λίβανο προς τη δυτική περιοχή της Γαλιλαίας, κάποια από τα οποία αναχαιτίστηκαν ενώ τα υπόλοιπα έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

«Η Χεζμπολάχ πρέπει να συντριβεί»

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που απομακρύνθηκαν από περιοχές στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο λόγω των πυρών της Χεζμπολάχ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος ηγείται του ενός εκ των δύο εθνικιστικών-θρησκευτικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε παράλληλα ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να συντριβεί και ότι μόνον η παράδοσή της θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή αυτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα σύνορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο απέρριψε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Τι λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου για την εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ωστόσο χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι το κατά πόσον το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα μια εκεχειρία, ο Μικάτι απάντησε στο Reuters: «Ελπίζουμε πως ναι». Η προσωρινή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που έχουν επιλεγεί από την Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί στη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης ανάμεσα στις δύο χώρες, και θα επιτρέψει στις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μια πιθανή διπλωματική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ζανίν-Χένις Πλάσχερτ χαιρέτισε σήμερα το αίτημα για άμεση εκεχειρία 21 ημερών για να δοθεί χώρος στη διπλωματία να πετύχει.

Αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο

Το Ισραήλ κατέστησε προτεραιότητά του την αποκατάσταση της ασφάλειας στα βόρεια σύνορά του και την επιστροφή εκεί περίπου 70.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν λόγω των σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές δυνάμεις, τις οποίες ξεκίνησε το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου πριν από έναν χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ επέκτεινε χθες τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters που στηρίχθηκε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το υπουργείο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Φόβοι για κλιμάκωση στην περιοχή

Οι σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες εντάθηκαν από τη Δευτέρα, όταν πάνω από 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αιματηρότερη ημέρα στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου του 1975-1990.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι του Λιβάνου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες. Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται μετά τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες βομβητές και φορητοί ασύρματοι εξερράγησαν σε όλον τον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πιθανή μια χερσαία επίθεση, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς ανήκουν και οι δύο σε δίκτυο ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το Ισραήλ θα χαιρέτιζε μια κατάπαυση του πυρός και ότι προτιμά μια διπλωματική λύση. Στη συνέχεια δήλωσε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι το Ιράν είναι ο συνδετικός κρίκος της βίας στην περιοχή και ότι η ειρήνη απαιτεί την διάλυση της απειλής.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία ότι η σύγκρουση, που μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, κλιμακώνεται γρήγορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν αυτήν την εβδομάδα είχαν στόχο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ και έπληξαν εκατοντάδες μέρη βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου. Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου απάντησε με μπαράζ ρουκετών που εκτόξευσε στο ισραηλινό έδαφος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λίβανος εκεχειρία ισραήλ Χεζμπολάχ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ