Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι έχουν δίκιο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κάνουν στροφή στο μεταναστευτικό υιοθετώντας αυστηρότερους ελέγχους.
«Δυστυχώς πρέπει να είμαστε αρκετά σκληροί στο μεταναστευτικό. Θα έπρεπε προ πολλού να είχαμε αλλάξει τους κανόνες και τη σχετική νομοθεσία στην Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg η πρωθυπουργός της Δανίας, μιας από τις χώρες με τους αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με τη μετανάστευση στη Γηραιά Ήπειρο.
Πρωθυπουργός της Δανίας: Το μεταναστευτικό ύψιστη προτεραιότητα της Ευρώπης
Πέρα από την διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία το μεταναστευτικό θα έπρεπε να είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Ευρώπης δήλωσε η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη αντέδρασαν «λίγο αργά» στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που επέτειναν προβλήματα όπως η έλλειψη ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες, η ριζοσπαστικοποίηση και η εγκληματικότητα.
«Έχουμε ακόμη χρόνο για να το αλλάξουμε αυτό», είπε η 46χρονη Φρεντέρικσεν λίγες μέρες μετά την απόφαση της Γερμανίας να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στους παράτυπους μετανάστες σε όλα τα χερσαία σύνορά της με γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Δανίας.
Η Δανία ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα
Η σκανδιναβική χώρα είχε ήδη εντείνει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της και σε λιμάνια που συνδέονται ακτοπλοϊκώς με τη Γερμανία λόγω της ισλαμιστικής τρομοκρατικής απειλής και του κινδύνου εισόδου Ρώσων κατασκόπων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Δανία ενέτεινε τους ελέγχους στα σύνορα και με τη Σουηδία μετά την αύξηση περιστατικών πυροβολισμών με Σουηδούς δράστες.
Το μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ζήτημα στην Ευρώπη πυροδοτώντας την άνοδο ακροδεξιών οργανώσεων και κομμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς τα κόμματα εξουσίας απέφευγαν να ασχοληθούν πιο δραστικά με το θέμα.
«Η συζήτηση αλλάζει πολύ. Επιτέλους», δήλωσε η Φρεντέρικσεν.
Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός είναι από τις λίγες προερχόμενες από κόμμα εξουσίας που προωθεί σκληρότερη γραμμή στο μεταναστευτικό. Από το 2019 που κρατά τα ηνία της Δανίας, εστίασε στην επιστροφή προσφύγων στις χώρες τους και την επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης. «Μπορούμε να βοηθήσουμε πολλούς περισσότερους αν δώσουμε βοήθεια εκτός Ευρώπης. Αν μπουν πάρα πολλοί εκτός Ευρώπης στην ήπειρό μας, τα προβλήματα με την έλλειψη ενσωμάτωσης θα είναι απλώς πολύ μεγάλα, τεράστια», είπε στο Bloomberg.