Ένα γεύμα σε εξωτερικό χώρο στη Ρώμη έμελλε να κοστίσει σε έναν Αμερικανό τουρίστα... 450 ευρώ. Οι καραμπινιέρι του επέβαλαν πρόστιμο επειδή έτρωγε και έπινε, καθισμένος στο πλάι ενός σιντριβανιού.
Ο 55χρονος Αμερικανός είχε επιλέξει το Fontana dei Catecumeni για να χαλαρώσει απολαμβάνοντας ένα σνακ γύρω στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου τοπική ώρα. Ξαφνικά, όμως, επενέβησαν οι αστυνομικοί προκειμένου να τον αποτρέψουν από αυτό το... απονενοημένο διάβημα.
«Ο άνδρας ήταν έτοιμος να πιει και να φάει σε σημείο του σιντριβανιού κατά παράβαση των κανόνων για την προστασία των συντριβανιών που αποτελούν μνημεία και στοχεύουν στην προστασία της πόλης απέναντι στον υπερβολικό τουρισμό», δήλωσε η τοπική αστυνομία στο CNN.
Το σιντριβάνι χτίστηκε το 1588-89 από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Giacomo della Porta και ανακαινίστηκε το 1997. Προστατεύεται από κανόνες που εισήχθησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και αφορούν στην προστασία ιστορικών σιντριβανιών, αγαλμάτων και άλλων μνημείων.
Πάνω από 300 έλεγχοι από την αστυνομία στη Ρώμη για την εφαρμογή των κανόνων
Επικαιροποιημένοι κανόνες με επίκεντρο τη διατήρηση της «περιβαλλοντικής ευπρέπειας» της πόλης έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2019.
Σε ανακοίνωσή της, η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι πραγματοποίησε περισσότερους από 300 ελέγχους το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις περιπολίες στους δρόμους να ελέγχουν για την εφαρμογή των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των ορίων για την ένταση της μουσικής στα μπαρ.
Οι νόμοι περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στον δρόμο, τη διοργάνωση περιηγήσεων σε παμπ και τις βουτιές στα σιντριβάνια της πόλης.
Οι αστυνομικοί έχουν τη δικαιοδοσία να επιβάλουν πρόστιμα και ακόμη και να απαγορεύσουν την είσοδο σε μια συγκεκριμένη περιοχή έως και 48 ώρες. Σε όσους διαπιστώνεται παράβαση για δεύτερη φορά, μάλιστα, μπορεί να αποκλειστούν για έως και 60 ημέρες.
Η Ρώμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του υπερτουρισμού
Σκοπός των ιταλικών αρχών ήταν, επίσης, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του υπερτουρισμού, ο οποίος έχει γίνει μάστιγα για την Αιώνια Πόλη που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η Ρώμη δεχόταν περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Έτσι, φέτος υπήρξαν πολλά περιστατικά που αφορούσαν παραβάσεις των επικαιροποιημένων νόμων. Για παράδειγμα, τον Μάιο η συνοριακή αστυνομία συνέλαβε έναν 37χρονο Σαουδάραβα στο διεθνές αεροδρόμιο του Μιλάνου, ο οποίος εγκατέλειψε μια νοικιασμένη Maserati στα διάσημα Ισπανικά Σκαλοπάτια της Ρώμης.
Ένα μήνα αργότερα, επιβλήθηκε πρόστιμο και απαγορεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα η είσοδος στο κέντρο της Ρώμης σε δύο Αμερικανούς τουρίστες, επειδή προκάλεσαν ζημιές στα σκαλοπάτια με ηλεκτρικά σκούτερ.