Πόλεμος στην Ουκρανία: Την ενδεχόμενη προσαγωγή του Πούτιν στη Χάγη συζητά η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Μπέρμποκ - iefimerida.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την ενδεχόμενη προσαγωγή του Πούτιν στη Χάγη συζητά η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Μπέρμποκ

 Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ
Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ/ apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ, αναμένεται να συζητήσει για το πώς θα μπορούσε να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα στη Χάγη.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ που πρόσφατα βρέθηκε στο Χάρκοβο, πολιτικός των Πρασίνων θα βρίσκεται αργότερα το πρωί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), για συνομιλίες αρχικά με τον πρόεδρο του Πιοτρ Χοφμάνσκι και κατόπιν με τον επικεφαλής εισαγγελέα του Καρίμ Χαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνομιλίες της Μπέρμποκ στη Χάγη

Η κυρία Μπέρμποκ αναμένεται εξάλλου να εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σπούδασε —μεταξύ άλλων— διεθνές δίκαιο, όμως δεν ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο πεδίο αυτό.

Το απόγευμα η γερμανίδα ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον ομόλογό της Βόπκε Χούξτρα. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Χαν διενεργεί ήδη έρευνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου εμπίπτουν τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η γενοκτονία.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επίθεση χώρας σε άλλη, το δικαστήριο δεν μπορεί να ενεργήσει, μεταξύ άλλων διότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι κράτος-συμβαλλόμενο μέρος. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Βερολίνο προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός πόλεμος είναι ξεκάθαρα παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τις νομικές διώξεις.

«Αν είναι ο συντομότερος και πιο εύλογος τρόπος, πιστεύω πως ένα ειδικό δικαστήριο είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για ένα τέτοιο δικαστήριο, δήλωσε. Μπορεί να είναι είτε «ένα ουκρανικό δικαστήριο, ένα διεθνές δικαστήριο στη βάση μιας διεθνούς συνθήκης με τη συμμετοχή της Ουκρανίας», πρότεινε ο Μπούσμαν. «Είτε να υπάρξει μια υβριδική μορφή, ένα ούτως αποκαλούμενο υβριδικό δικαστήριο, όπου με έναν ουκρανικό νόμο θα δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο με τη συμμετοχή διεθνών δικαστών».

Είναι σημαντικό ένα τέτοιο διεθνές δικαστήριο να είναι στελεχωμένο με διεθνείς δικαστές «ώστε να υπάρξει εγγύηση για την αμεροληψία των ποινικών διαδικασιών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ