Συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία, «έκαναν» την Ψέριμο τουρκική -Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας για τη Χάγη - iefimerida.gr

Συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία, «έκαναν» την Ψέριμο τουρκική -Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας για τη Χάγη

Η ελληνική σημαία πάνω στο βράχο, Ψέριμος
Η ελληνική σημαία πάνω στο βράχο, Ψέριμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας η Τουρκία, ρίχνοντας όλο και περισσότερο «λάδι στη φωτιά», στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, στο «παιχνίδι» της ανεξέλεγκτης προκλητικότητας έχουν μπει για τα καλά και τα τουρκικά ΜΜΕ, που παίρνουν διαρκώς τη σκυτάλη της αναθεωρητικής ρητορικής από τα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, αναπαράγοντας ανιστόρητα και εμπρηστικά δημοσιεύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, πηγαίνοντας την προκλητικότητα σε άλλο επίπεδο και «κατασκοπεύοντας» επί της ουσίας την Ψέριμο, δημοσίευσε ρεπορτάζ, όπου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στρατιωτικοποιώντας το ελληνικό νησί, ενώ στηρλίτευσε και την προ ημερών επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη εκεί!

Όπως, λοιπόν, ανέφερε Anadolu, στην Ψέριμο -που, όπως επισημαίνεται, βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Αλικαρνασσού- εντοπίστηκαν Έλληνες στρατιώτες και βαρύς οπλισμός.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το νησί Ψέριμος, το οποίο δεν κατοικείται και απαγορεύεται η ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκεί, ήρθε στο προσκήνιο με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις προηγούμενες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Anadolu, και συνεχίζει:

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η οποία είχε ευρεία κάλυψη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Μητσοτάκης ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media την ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε στο νησί, γράφοντας στην ανάρτησή του: "Το μπλε του Αιγαίου συναντά το μπλε της σημαίας"».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εικόνα που ανήρτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ψέριμο / Φωτογραφία: Twitter
Η εικόνα που ανήρτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ψέριμο / Φωτογραφία: Twitter

Ανευ προηγουμένου πρόκληση -«Η Ψέριμος είναι τουρκική»

Μέσα σε όλα, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, Τούρκος συνταξιούχος συνταγματάρχης, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, δήλωσε -μέσω του εν λόγω ρεπορτάζ- ότι η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία, σύμφωνα με το 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης, λόγω της απόστασής του από την ηπειρωτική χώρα!

Συγκεκριμένα, ο Gürsel Tokmakoğlu ισχυρίστηκε ευθαρσώς: «Διεκδικούν το νησί μας. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η σημαία είναι έγκλημα. Είναι απαραίτητο να πούμε "αφαιρέστε τη σημαία από εδώ ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται". Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει στρατιωτική εγκατάσταση. Υπάρχουν συρμάτινοι φράχτες, υπάρχει δρόμος από πάνω και από κάτω, υπάρχει και ένα όπλο καλυμμένο, από τα λεγόμενα αντιαεροπορικά όπλα».

Η Τουρκία «κατασκοπεύει» και «χαρτογραφεί» την Ψέριμο

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο φροντίζει, μάλιστα, να αναλύσει λεπτομερώς όσα «είδε» στην Ψέριμο, τονίζοντας ότι στην είσοδο του νησιού υπάρχει ελικοδρόμιο που φαίνεται εύκολα από τις βάρκες, τα γιοτ και τα πλοία που περνούν, αλλά και ένα τσιμεντένιο φράγμα που εμποδίζει τον δρόμο, τέσσερις παρόμοιες κατασκευές, φρούρια και παρατηρητήρια, δεξαμενές νερού και συστήματα ηλιακής ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην περιοχή, όπου γίνονται οικοδομικές δραστηριότητες, υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες με στολές παραλλαγής γύρω από τις πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν χαρακώματα ή καταφύγια. Ενώ φαίνεται ότι κάποιοι στρατιώτες ξεκουράζονται μπροστά από τις δομές, οι στρατιώτες που περιπολούν και παρακολουθούν τραβούν την προσοχή», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Φωτογραφία των εγκαταστάσεων στην Ψέριμο / Φωτογραφία: Youtube
Φωτογραφία των εγκαταστάσεων στην Ψέριμο / Φωτογραφία: Youtube

Δεν παραλείπει ακόμη να αναφερθεί και στην τεράστια ελληνική σημαία που έχει σχηματιστεί σε ένα ύψωμα του νησιού, το οποίο -όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu- εξαιρείται από το νομικό καθεστώς των Δωδεκανήσων, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, και το οποίο θα πρέπει να είναι ακατοίκητο και αποστρατιωτικοποιημένο.

«Και στις δύο πλευρές της σημαίας, ο εξοπλισμός του πυροβολικού διακρίνεται εύκολα στα καμουφλαρισμένα χαρακώματα. Η ελληνική σημαία αξιολογείται ως προσπάθεια δημιουργίας της αντίληψης στους περαστικούς ότι το νησί είναι "ελληνική γη"», σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό μέσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηχηρή απάντηση Σακελλαροπούλου σε Τούρκο βουλευτή: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Δικαστήριο της Χάγης, εσείς όχι»

Στο μεταξύ, η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις και με κάθε ευκαιρία φροντίζει να δείχνει αποφασιστικότητα, αλλά και ψυχραιμία

Αυτή τη φορά, ήταν σειρά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να δώσει ηχηρή απάντηση στην Τουρκία, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων, δέχθηκε προκλητική ερώτηση από Τούρκο βουλευτή αναφορικά με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η... Ελλάδα αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξοχότατη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;»,  σχολίασε ο Τούρκος ανεξάρτητος βουλευτής Ziya Altunyaldiz.

Απαντώντας στον παραπάνω ισχυρισμό του Τούρκου βουλευτή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994».

«Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως, η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ