Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην στήλη Γνώμες της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας New York Times και προκάλεσε φυσικά αίσθηση.
Κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν και υποσχέθηκε να ενώσει την χώρα, ακολουθεί διχαστικές και πολωτικές πολιτικές. Η επιστροφή στην τάξη, σημείωνε το άρθρο, αποδεικνύεται μια επιστροφή της σκληρής δεξιάς. Και δεν περιοριζόταν σε αυτό, αφού από την αρχή μέχρι το τέλος, το άρθρο ήταν μια προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης και των πρώτων δειγμάτων πολιτικής της, κατηγορώντας την ακόμα και για ποδηγέτηση της ΕΡΤ και για αυταρχισμό. Για υποκρισία στο θέμα της Μακεδονίας και για αστυνομικό κράτος, με αφορμή την κατάργηση του ασύλου. Ενας λίβελος κατά της κυβέρνησης.
Το άρθρο υπέγραφε ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, με την απλή επισήμανση από την εφημερίδα, ότι είναι Ελληνας δημοσιογράφος. Με την διαφορά ότι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης δεν είναι ένας απλός δημοσιογράφος. Υπήρξε δημοσιογράφος της Αυγής και επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, αποσπάστηκε στο Μαξίμου, όπου υπηρέτησε ως σύμβουλος, της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μάλιστα. Οι πληροφορίες τον θέλουν να είχε την ευθύνη για τα social media επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντίδραση του Στάθη Καλύβα
Η αμέλεια- τουλάχιστον- της εφημερίδας να επισημάνει στους αναγνώστες της ότι ο συντάκτης του άρθρου δεν ήταν ένας απλός δημοσιογράφος, αλλά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, προκάλεσε την αντίδραση του γνωστού καθηγητή του Γέιλ Στάθη Καλύβα, που έγραψε στο twitter: «Η βαθιά πτώση των εκδοτικών στάνταρντς, των οποίων αυτό το πολύ σκληρό κείμενο είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, μπορεί να μην προσμετράται ανάμεσα στα πιο ολέθρια αποτελέσματα του Τραμπισμού, αλλά σίγουρα είναι κάτι που με λυπεί βαθύτατα.»
Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Ενας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στον κόσμο, ο Σάιμον Νίξον, ανταποκριτής και αρθρογράφος της Wall Street Journal, ανέλαβε και αυτός δράση και έγραψε ένα πολύ επικριτικό tweet:
«Είναι ντροπή για τους ΝΥΤ που δεν ανέφεραν πώς είναι σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Σάιμον Νίξον, προσθέτοντας μάλιστα πως «η ιδέα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σκληρός δεξιός είναι γελοία».
Την ίδια στιγμή στα social media γινόταν ένας χαμός, αφού δημοσιεύονταν το ΦΕΚ με τον διορισμό του Ματθαίου Τσιμιτάκη στο Μαξίμου, και πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίαζαν το λάθος των New York Times. Πόσον μάλλον που ορισμένοι θυμήθηκαν και προηγούμενες γκάφες της ίδιας εφημερίδας, όπως το προφίλ του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δημοσίευσε προεκλογικά. Βασισμένο σε πηγές και αναφορές μόνο από μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η σοβαρή αμερικανική εφημερίδα ενεφάνιζε τον κ. Τσίπρα ως τον άνθρωπο που έσωσε την Ελλάδα, και τον οποίο περιέργως, οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν.
Υστερα από αυτές τις αντιδράσεις, και το βαρύτατο σφάλμα να μην αναφερθεί η ακριβής ιδιότητα του αρθρογράφου, οι New York Times αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διόρθωση, σημειώνοντας ότι δημοσίευσαν το άρθρο χωρίς να έχουν πλήρως εξηγήσει και ερευνήσει την προηγούμενη επαγγελματική πρϋπηρεσία του αρθρογράφου και προσθέτοντας ότι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης είχε εργαστεί στο γραφείο τύπου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.