Δύο κορυφαία στελέχη ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Die Linke, μετά από μια ομιλία στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας που επέκρινε τη Δύση για «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.
Ο βουλευτής Φάμπιο ντι Μάσι, ο πλέον παραγωγικός εμπειρογνώμονας της παράταξης επί των οικονομικών, ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει το κόμμα, καθώς και ο Ούλριχ Σνάιντερ, επικεφαλής του γερμανικού σωματείου κοινωνικής πρόνοιας Der Paritätische, της μεγαλύτερης γερμανικής οργάνωσης πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας.
Αιτία υπήρξε η ομιλία της πρώην προέδρου του κόμματος, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, στο Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα πολιτικός κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο εναντίον του πιο σημαντικού προμηθευτή ενέργειας της Γερμανίας, της Ρωσίας». Στην ομιλία της η Βάγκενκνεχτ είχε αποκαλέσει τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς «την πιο ηλίθια κυβέρνηση στην Ευρώπη» επειδή επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, η οποία κάλυπτε τις ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ναι, φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα», είπε η Βάγκενκνεχτ. «Αλλά πόσο χαζή είναι η ιδέα ότι μπορούμε να τιμωρήσουμε τον Πούτιν σπρώχνοντας εκατομμύρια γερμανικές οικογένειες στη φτώχεια και καταστρέφοντας την οικονομία μας ενώ η Gazprom κάνει κέρδη ρεκόρ;», διερωτήθηκε. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να θέσει τέλος στις «μοιραίες οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Η ομιλία αυτή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα τόσο από την ηγεσία του κόμματος όσο και από εκπροσώπους του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ωστόσο, οι δηλώσεις της κυρίας Βάγκενκνεχτ έγιναν δεκτές από ένα κύμα επικρίσεων στο ίδιο της το κόμμα.
Η Βάγκενκνεχτ δεν κατέχει πλέον καμία επίσημη θέση στο Die Linke, ωστόσο είχε οριστεί ως η μοναδική ομιλήτρια στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον εθνικό προϋπολογισμό για το κλίμα. Πριν από την ομιλία, ο συμπρόεδρος της Die Linke, Ντίτμαρ Μπαρτς, φέρεται να προέτρεψε τη Βάγκενκνεχτ να αποφύγει να ζητήσει τη λειτουργία του Nord Stream 2, του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος έκλεισε προτού καν ανοίξει, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο. Αν και η 53χρονη δεν αναφέρθηκε στον Nord Stream 2, τα σχόλιά της περί «οικονομικού πολέμου» αποδείχθηκαν εμπρηστικά.
«Η φράση “ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας” αποτελεί προπαγάνδα του Κρεμλίνου», είπε από την πλευρά της η πρώην αναπληρώτρια αρχηγός του κόμματος Μαρτίνα Ρένερ, η οποία ανήκει στην ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος. Μετά και τις παραιτήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών, το ερώτημα πλέον είναι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος Die Linke. Σε περίπτωση που ακόμη ένας από τους 39 βουλευτές του παραιτηθεί, το κόμμα θα χάσει τα προνόμια των κοινοβουλευτικών ομάδων, μεταξύ των οποίων δικαιώματα για τη συμμετοχή σε επιτροπές στην Μπούντεσταγκ ή ως προς τους χρόνους ομιλίας των βουλευτών κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι το Die Linke ψήφισε υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Μάιο, παρότι αντιτίθεται στην αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο. Επίσης, το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ως «ιμπεριαλιστικό».
Οι διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του αριστερού κόμματος, που υπάρχουν από την ίδρυσή του, έχουν γίνει περισσότερο συμπαγείς τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη διαίρεση είναι μεταξύ των ανανεωτών, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον του κόμματος σε έναν χώρο όπου εφάπτονται διαφορετικά μεταξύ τους κινήματα, συνδικαλιστικά και κοινωνικής δικαιοσύνης, και των πιο παραδοσιακών, εθνικιστών αριστερών που συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βάγκενκνεχτ, οι οποίοι κατηγορούν τη «lifestyle Αριστερά» για προδοσία της παραδοσιακής εργατικής βάσης της παράταξης.