Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις κυρώσεις που του έχει επιβάλει εδώ και πολλούς μήνες η ΕΕ.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της ηλικιωμένης μητέρας του Πριγκόζιν, καθώς αυτές αφορούσαν τον ρόλο που διαδραματίζει στον πόλεμο στην Ουκρανία ο γιος της.
«Όσον αφορά την αμφισβήτηση των κυρώσεων σε βάρος μου και σε βάρος της Wagner, δεν πρόκειται να τις αμφισβητήσω και πιστεύω ότι αυτήν την περίοδο είναι πλήρως δικαιολογημένες» σχολίασε, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της εταιρείας του, Concord.
«Δυστυχώς, είμαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο Ντονμπάς» πρόσθεσε ο 61χρονος Πριγκόζιν, εξηγώντας ότι η μητέρα του προσέφυγε με δική της πρωτοβουλία εναντίον της απόφασης της ΕΕ.
ΕΕ: Το σκεπτικό που αφορά την άρση των κυρώσεων εις βάρος της μητέρας του Πριγκόζιν
Όπως και στον γιο της, στη Βιολέτα Πριγκόζινα, 83 ετών, είχε απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ και είχαν «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία της από τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Συμβούλιο της ΕΕ ανέφερε, μάλιστα, ότι ήταν «ιδιοκτήτρια της Concord Management and Consulting LLC, που ανήκει στον όμιλο Concord», τον οποίο ίδρυσε ο γιος της.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, αποδείχθηκε ότι η Πριγκόζινα έπαψε να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας αυτής από το 2017. Το γεγονός ότι είναι συγγενής του Πριγκόζιν «δεν αρκεί» για να δικαιολογήσει τη συμπερίληψή της στη μαύρη λίστα και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι φέρει ευθύνη για τις πράξεις του γιου της.
Η ακύρωση των μέτρων σε βάρος της Πριγκόζινα ήταν η πρώτη απόφαση που ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε 1.700 πρόσωπα και οντότητες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σημειώνεται, πάντως, ότι εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως η απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και ότι παραμένει ακόμη σε ισχύ η απόφαση της 14ης Σεπτεμβρίου για την ανανέωσή τους. Ισχύουν, κατά συνέπεια, η απαγόρευση εισόδου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Πριγκόζινα, αν και οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την απόφαση και τις συνέπειές της.