Πλουσιότερη κατά 554 εκατομμύρια λίρες είναι πλέον η πριγκίπισσα Χάγια, πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου σεΐχη του Ντουμπάι.
Και αυτό, μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου στη βρετανική νομική ιστορία.
Το Ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επιδίκασε σήμερα εφάπαξ διακανονισμό 251,5 εκατομμυρίων λιρών στην πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεϊνη, την 47χρονη κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεϊν. Είναι η νεότερη από τις 6 συζύγους του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ – του πολυδισεκατομμυριούχου ηγεμόνα του Ντουμπάι, πρωθυπουργού των ΗΑΕ και ισχυρού ιδιοκτήτη ιπποδρομιών.
Διατροφή 290 εκατομμυρίων δολαρίων στα δύο παιδιά τους
Η απόφαση παρέχει στην πριγκίπισσα Χάγια ποσά για να καλύψει το κόστος λειτουργίας των δύο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών – το ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου καθώς και την κύρια κατοικία της στο Έγκαμ του Σάρεϊ.
Άλλα 290 εκατομμύρια λίρες θα καταβληθούν για τη διατροφή των δύο τους παιδιών, της 14χρονης Τζαλίλα και του 9χρονου Ζάγιεντ, για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Όσο για τα 251 εκατομμύρια λίρες, το μεγαλύτερο μέρος τους θα χρησιμοποιηθούν για έξοδα ασφαλείας προκειμένου η πριγκίπισσα και τα μικρά της παιδιά να παραμείνουν ασφαλή από ενδεχόμενη απαγωγή. Σε άλλο σημείο της απόφασης του Δικαστηρίου, αποκαλύφθηκε πως η πριγκίπισσα Χάγια ισχυρίστηκε ότι ότι είχε πληρώσει 7 εκατομμύρια λίρες σε «εκβιαστές» για να κρατήσουν μυστική τη σχέση της με τον Βρετανό σωματοφύλακά της, Ράσελ Φλάουερς, μια σχέση που οδήγησε στην κατάρρευση του γάμου της.
Σύμφωνα με τον δικαστή Μουρ στην απόφαση των 73 σελίδων, υπάρχει ένας «σαφής και πάντα παρών κίνδυνος» για την πριγκίπισσα και τα δύο μικρά της παιδιά και πως ο σεϊχης Μοχάμεντ ήταν «η κύρια απειλή γι’ αυτήν».
Η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου στη βρετανική νομική ιστορία
Το ποσό της αποζημίωσης που απονεμήθηκε στην πριγκίπισσα Χάγια αντισταθμίζει τον προηγούμενο υψηλότερο διακανονισμό των 450 εκατομμυρίων λιρών που έγινε το 2016 στην πρώην σύζυγο του Ρώσου ολιγάρχη Φαρκάντ Αχμέντοφ.
Βέβαια, μπορεί το ποσό της αποζημίωσης αυτής να επιτρέψει στην πριγκίπισσα Χάγια να συνεχίσει να ζει μια πολυτελή ζωή, ωστόσο, είναι κατά 900 εκατομμύρια λίρες λιγότερο από αυτό που είχαν ζητήσει αρχικά οι δικηγόροι της. Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας είχαν υποστηρίξει πως το ποσό αυτό ήταν απαραίτητο για να παραμείνει η ίδια και τα παιδιά της ασφαλή από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος όπως ακούστηκε σε άλλη δικαστική μάχη, ήταν πιθανό να είχε απαγάγει βίαια δύο από τις κόρες του αφότου προσπάθησαν να το σκάσουν από το Ντουμπάι.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έγραψε στην απόφασή του: «Θα παραμείνει ένας σαφής και παρών κίνδυνος για την πριγκίπισσα για το υπόλοιπο της ζωής της, είτε από τον πρώην σύζυγό της είτε από έναν τρομοκράτη και άλλες πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει μια πριγκίπισσα».
Αυτή η μακροχρόνια μάχη για τη διατροφή της πριγκίπισσας έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στον συνήθως κλειστό κόσμο των βασιλικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής. Η πριγκίπισσα Χάγια διέφυγε από το Ντουμπάι στη Βρετανία με τα παιδιά της το 2019, λέγοντας πως φοβόταν για τη ζωή της, αφότου ανακάλυψε πως ο σεΐχης είχε προηγουμένως απαγάγει δύο από τις άλλες κόρες του – την πριγκίπισσα Λατίφα και την πριγκίπισσα Σάμσα- και τις είχε αναγκάσει να μένουν στο Ντουμπάι παρά τη θέλησή τους.
Ο 72χρονος σεϊχης Μοχάμεντ, αρνήθηκε τις απαγωγές – παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2020 που είπε ότι ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, αληθινές. Δημοσίευσε ένα ποίημα με τίτλο «Έζησες, πέθανες» που ευρέως θεωρήθηκε πως απειλούσε την πριγκίπισσα όταν ανακάλυψε πως είχε δεσμός με τον πρώην σωματοφύλακά της.
Η πριγκίπισσα Χάγια συνέχισε να δέχεται απειλές μετά την μετακόμισή της στη Βρετανία, με μηνύματα που έλεγαν «μπορούμε να σε βρούμε οπουδήποτε» και έκτοτε ξόδεψε τεράστια ποσά για την ασφάλεια, φοβούμενη πως τα παιδιά της μπορεί να έπεφταν θύματα απαγωγής και να μεταφέρονταν στο Ντουμπάι.
Στην απόφαση του διαζυγίου, ο δικαστής Μουρ τόνισε πως, σύμφωνα και με προηγούμενες αποφάσεις, η πριγκίπισσα και τα δύο της παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Είπε ότι χρειάζονταν στεγανή ασφάλεια για την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως η κύρια απειλή που αντιμετώπιζαν δεν ήταν από εξωτερικές πηγές, είπε, αλλά από τον πατέρα τους, έναν άνθρωπο που σηκώνει όλο το βάρος του κράτους στους ώμους του. «Υπάρχει ένας σαφής και διαρκής κίνδυνος γι’ αυτά τα παιδιά που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραμείνει μέχρι να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους» είπε.
Η δύσκολη απόφαση του δικαστή - Η πολυτελής ζωή των παιδιών τους
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είπε πως έκανε ότι μπορούσε για να καταλήξει σε ένα εύλογο συμπέρασμα, δεδομένου του «εξαιρετικού πλούτου και του αξιοσημείωτου βιοτικού επιπέδου που απολάμβανα αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γάμου». Είπε ότι αυτό έβγαλε την υπόθεση «εντελώς έξω από τα συνηθισμένα».
Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας Χάγια επέμειναν ότι δεν είχε αξιώσεις για τις δικές της μελλοντικές ανάγκες, αλλά επικρίθηκε κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων για τα πολυτελή έξοδά της. Στον γιο της, για παράδειγμα, μόλις εννέα ετών, έχουν χαρίσει τρία ακριβά αυτοκίνητα καθώς «είχε συνηθίσει να του δίνουν αυτοκίνητα ως δώρα». Αυτή ήταν, είπε ο δικαστής, μια δικαιολογημένη κριτική.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ του Ντουμπάι είπε ότι τα κειμήλια που δόθηκαν στην πρώην σύζυγό του θα σταλούν σε αυτήν. Αυτά περιελάμβαναν παπούτσια μπαλέτου που της δόθηκαν από τους παγκοσμίου φήμης χορευτές Μαργκό Φοντέιν και Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Είπε επίσης ότι έχει αφαιρέσει το διαδικτυακό ποίημα που του αποδίδεται, το οποίο η πριγκίπισσα αντιλήφθηκε ως απειλή για τη ζωή της. Τέλος, τόνισε πως δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει κακό στην πριγκίπισσα.