Κρυβόταν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πίσω από την εκστρατεία λάσπης μέσω σκανδαλοθηρικών εφημερίδων κατά του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος πριν από έναν χρόνο;
Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian με δημοσίευμά της που προκαλεί διεθνή σάλο καθώς εμπλέκει τον MBS, όπως αποκαλούν τον Μπιν Σαλμάν στη χώρα του, τον Μπέζος, τη δολοφονία Κασόγκι και το ταμπλόιντ αμερικανικό έντυπο National Enquirer.
Όπως υποστηρίζει ο Guardian επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει το κινητό του Μπέζος -ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων και της Washington Post - υπέστη πειρατεία το 2018, αφού έλαβε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα μέσω της εφαρμογής WhatsApp που είχε σταλεί από αριθμό που χρησιμοποιεί ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το μήνυμα αυτό φέρεται να περιείχε αρχείο με κακόβουλο κώδικα , που επέτρεψε να αποσπαστεί ο έλεγχος του λειτουργικού συστήματος του smartphone του Μπέζος και να αποσπαστεί μέσα σε λίγες ώρες μεγάλος όγκος δεδομένων από τη συσκευή και λογαριασμούς σε υπηρεσίες περασμένους σε αυτήν. Αυτά προκύπτουν από προκύπτουν από τα αποτελέσματα μιας λεπτομερούς έρευνας, γράφει η εφημερίδα.
Oι πηγές που επικαλείται λένε μεταξύ άλλων ότι ο Μπέζος και ο Μπιν Σαλμάν είχαν μια φιλική ανταλλαγή απόψεων μέσω του Messenger προτού σταλεί ο κακόβουλος κώδικας. Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ μέσω Twitter χαρακτήρισε «παράλογες» τις αιτιάσεις και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα, ενώ η Amazon αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.
Οι αποκαλύψεις του National Enquirer για τον Μπέζος
Μετά το χακάρισμα του κινητού του Mπέζος λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής βγήκαν στη φόρα.
Εννέα μήνες αργότερα στις 9 Ιανουαρίου το National Enquirer δημοσίευσε «γαργαλιστικά στοιχεία» για τον Μπέζος και την ερωμένη του, την τηλεοπτική παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσες, τους οποίους ακολούθησαν δημοσιογράφοι, όπως ανέφερε, σε πέντε ηπείρους απαθανατίζοντας στιγμές σε ιδιωτικά τζετ, λιμουζίνες, ρομαντικές βόλτες, πεντάστερα ξενοδοχεία και ερωτικές φωλιές.
Ο Μπέζος έδωσε εντολή να ερευνηθεί πώς το ταμπλόιντ απέκτησε πρόσβαση σ’ αυτές τις πληροφορίες με τις υποψίες να στρέφονται αρχικά στον αδελφό της νέας συντρόφου του και στη συνέχεια στον Μπιν Σαλμάν.
Ο ρόλος του Ντέιβιντ Πέκερ, CEO του ομίλου, στον οποίο ανήκει το National Enqurire
Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Μπέζος, Γκάβιν ντε Μπέκερ έγραψε τον περασμένο Μάρτιο στο περιοδικό Daily Beast για τη στενή σχέση του Μπιν Σαλμάν με τον Ντέoβιντ Πέκερ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της American Media ΙNC, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων και το National Enquirer.
Ο Πέκερ είχε ξαναμπεί στο στόχαστρο κριτικής όταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016 το National Enquirer είχε αποκρύψει εσκεμμένα τους ισχυρισμούς πορτιέρη του Πύργου Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωνε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκτήσει μυστικά παιδί με υπάλληλό του μολονότι είχε αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για το ρεπορτάζ στο πλαίσιο μιας τακτικής μηντιακού ομίλου που αποκαλείται στις ΗΠΑ “catch and kill”.
Ο Μπέζος, που θεωρείται σφοδρός αντίπαλος του Τραμπ, υποστήριξε ακόμη ότι το περιοδικό τον εκβίασε με γυμνές φωτογραφίες.
Η υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι
Οι αποκαλύψεις του Guardian δίνουν μια νέα διάσταση στην υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε στην Washington Post, που είχε αγοράσει ο Τζεφ Μπέζος το 2013.
Πέντε μήνες μετά το χακάρισμα του smartphone του Μπέζος, τον Οκτώβριο του 2018, ο Κασόγκι, που έγραφε τακτικά επικριτικά άρθρα για το Ριάντ και τον πρίγκιπα διάδοχο, βρήκε φρικτό θάνατο από ομάδα δολοφόνων μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη κατ’ εντολή, όπως ευρέως πιστεύεται, του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Μετά την άγρια δολοφονία του Κασόγκι η Washington Post συγκρότησε μια ομάδα διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου του, ενώ ο Μπέζος συναντήθηκε και με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του.