Πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα προσφέρει στην κυβέρνησή του στρατιωτική υποστήριξη εμφανίστηκε ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα, δηλώνοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θα δώσει χέρι βοηθείας».
«Πιστεύουμε ότι η Αυτού Εξοχότης [ο πρόεδρος Ερντογάν] θα δώσει χέρι βοήθειας χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τους λαούς της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε ο Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet. «Η αποστολή στρατευμάτων δεν ήταν ασυνήθιστη στη διάρκεια της Ιστορίας», τόνισε αναφέροντας ως παράδειγμα την πολιορκία της Τρίπολης το 1551 από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Πρέσβης Λιβύης στην Άγκυρα: «Δεν έχουν σημασία οι διεθνείς αντιδράσεις»
Αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας ο Λίβυος πρέσβης υποστήριξε ότι είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. «Τι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο εάν είναι επιθυμητή μια τουρκική [στρατιωτική] βάση στη Λιβύη. Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα και έχουμε μια ιστορία μαζί της», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «άνευ σημασίας» τις αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς το μνημόνιο των δύο χωρών. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών και την ιδιωτικότητα των σχέσεων. Τη νομιμότητα των συμφωνιών την παρέχουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκτός των δύο σχετικών χωρών [σ.σ. που συνήψαν τη συμφωνία], δεν έχουν καμία σημασία», υποστήριξε.
Μιλώντας, τέλος, για το ενδεχόμενο κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας – Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρέσβης της Λιβύης δήλωσε ότι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει τις πολιτικές πετρελαίου και εξορύξεων είναι Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης. «Αυτό το μνημόνιο είναι η εκτεταμένη - ή πιο προωθημένη - εκδοχή της συμφωνίας ασφάλειας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2012. Η θαλάσσια δικαιοδοσία στη νέα συμφωνία καθορίζεται από τις αρμόδιες Αρχές», είπε.