Σε έναν νέο εξωφρενικό -ανακριβή ιστορικά - ισχυρισμό προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά τα όσα υποστήριξε τον περασμένο μήνα στη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον, όπως π.χ. ότι η Πολωνία ξεκίνησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - ο Ρώσος πρόεδρος «ξαναχτύπησε» υποστηρίζοντας αυτή τη φορά ότι το Βέλγιο οφείλει την ύπαρξή του στη Ρωσία.
Απαντώντας σε ερώτηση Βέλγου στο Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας, μια συγκέντρωση νέων από τη Ρωσία και χώρες ανά την υφήλιο κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Πούτιν είπε ότι το Βέλγιο «εμφανίστηκε στον παγκόσμιο χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Ρωσία και τη στάση της», αν και δεν διευκρίνισε τι εννοούσε.
Η ιστορική αλήθεια
Η Ιστορία, ωστόσο, άλλα λέει: Όταν ξεκίνησε η Βελγική Επανάσταση εναντίον της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών με στόχο την ανεξαρτησία το 1830, η Ρωσία πήρε το μέρος των Ολλανδών και μάλιστα σχεδίαζε να στείλει δυνάμεις για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των Βέλγων επαναστατών, φοβούμενη μήπως η εξέγερσή τους εμπνεύσει παρόμοιες επαναστάσεις κατά των μεγάλων ευρωπαϊκών μοναρχιών.
Ο τσάρος Νικόλαος Α΄ αναγκάστηκε τελικά να στείλει τους στρατιώτες αυτούς – πολλοί εκ των οποίων Πολωνοί – στην Πολωνία λόγω της εξέγερσης που ξέσπασε στις 29 Νοεμβρίου εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μετά την καταστολή της Πολωνοί αξιωματικοί διέφυγαν και πολλοί εξ’ αυτών πήγαν στο Βέλγιο όπου ενίσχυσαν τις δυνάμεις της χώρας.
H Ρωσία αποδέχθηκε τελικά την ανεξαρτησία του Βελγίου στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1830, όπου η Βρετανία και η Γαλλία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά όπως σημειώνει το Politico, είναι λογικότερο να πιστώνει κανείς την ύπαρξη του Βελγίου στους Πολωνούς που στασίασαν κατά της Ρωσία παρά στη Μόσχα.
Ο Πούτιν έχει κατηγορηθεί συχνά για ιστορικό ρεβιζιονισμό με στόχο να δικαιολογήσει τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του. Έχει ισχυριστεί κατ’ επανάληψη ότι η Ουκρανία ιστορικά ανήκει στη Ρωσία, ενώ έχει διατάξει να ξαναγραφούν τα σχολικά βιβλία στη Ρωσία για να αντανακλούν τις απόψεις του.