Ο Πούτιν επικαλείται τη Θάτσερ και την απόφασή της να στείλει στρατό στα Φόκλαντ για να απαντήσει στον Τζόνσον ότι μια γυναίκα δεν θα ξεκινούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την απόφασή της να στείλει στρατό στα Φόκλαντ επικαλέστηκε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος για να καταρρίψει τη θεωρία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την οποία αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν γυναίκα δεν θα είχε ξεκινήσει έναν «τρελό, ''μάτσο'' πόλεμο εισβολής και βίας με τον τρόπο που το έκανε» στην Ουκρανία.
«Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, είναι αυτό που κάνει στην Ουκρανία» πρόσθεσε χθες, αναφερόμενος στον Πούτιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, για να στηρίξει το επιχείρημα ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας».
Πούτιν: Μια γυναίκα εξαπέλυσε στρατιωτική δράση
«Θέλω μόνο να υπενθυμίσω τα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ. Άρα, μια γυναίκα πήρε την απόφαση να εξαπολύσει στρατιωτική δράση», αντεπιτέθηκε ο Πούτιν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν.
«Ως εκ τούτου, η αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού σ' αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι εντελώς ακριβής», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε για να ασκήσει κριτική στην κίνηση αυτή της Βρετανίας, πριν από 40 χρόνια, να απαντήσει στρατιωτικά στην απόπειρα της Αργεντινής να καταλάβει τα υπό βρετανική κυριαρχία νησιά στο Νότιο Ατλαντικό.
«Πού βρίσκονται τα Νησιά Φόκλαντ και πού η Βρετανία;», διερωτήθηκε ο Πούτιν. «Οι ενέργειες της Θάτσερ υπαγορεύονταν από ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και την επιθυμία των Βρετανών να επιβεβαιώσουν το ιμπεριαλιστικό τους στάτους».
Συχνές οι κατηγορίες για ιμπεριαλισμό εναντίον του Πούτιν
Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση την εισβολή της στην Ουκρανία, καταφέρεται συχνά κατά των δυτικών στρατιωτικών επεμβάσεων σε χώρες όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τις οποίες επικαλείται ως παραδείγματα του ιμπεριαλισμού και της υποκρισίας της Δύσης.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στα ηνία της χώρας, ο Πούτιν έχει επίσης κατηγορηθεί πολλές φορές για ιμπεριαλισμό, θέλοντας να επεκτείνει διά της βίας τα ρωσικά σύνορα και την επιρροή της χώρας του στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, ενώ και ο ίδιος έχει πει ότι θα ήθελε να μπορούσε να ανατρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί πολλές πόλεις, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε όλη τη χώρα.