Το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σωσίες είναι ένα θέμα που μέχρι πριν από λίγο καιρό απασχολούσε κυρίως τους οπαδούς θεωριών συνωμοσίας.
Ωστόσο τη Δευτέρα 24 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε και επισήμως στο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Αφού, όπως λένε πολλοί, ακόμα και στην ίδια τη Ρωσία: Αν ο Πεσκόφ λέει ότι κάτι είναι ψέμα τότε μάλλον είναι αλήθεια. «Μάλλον έχετε ακούσει ότι ο Πούτιν έχει πολλούς σωσίες, οι οποίοι δουλεύουν αντί για αυτόν, την ώρα που ο ίδιος κάθεται στο μπούνκερ. Άλλο ένα ψέμα. Βλέπετε πώς είναι ο πρόεδρός μας -όπως ήταν έτσι και είναι, πολύ δραστήριος. Με το ζόρι τον προλαβαίνουμε», είπε ο Πεσκόφ.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες φωτογραφίες που δήθεν πιστοποιούν ότι τα άτομα που εμφανίζονται «ως Πούτιν» σε διάφορες εκδηλώσεις είναι διαφορετικά και όχι ένα. Αυτές οι φωτογραφίες συγκρίνουν σημεία του σώματος, αυτιά, πιγούνι, ακόμα και τον βηματισμό του επικεφαλής του Κρεμλίνου. Ωστόσο, τα «σοβαρά» επιχειρήματα υπέρ της άποψης ότι ο Πούτιν έχει σωσίες δεν είναι οι φωτογραφίες.
«Εκείνο που βλέπουμε συχνά είναι ότι υπάρχουν αναντιστοιχίες στη συμπεριφορά. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι ότι από τη μία τον βλέπουμε να κρατάει απόσταση οκτώ μέτρων από τους συνομιλητές του (σ.σ. προκειμένου να μην κολλήσει κορωνοϊό), σε άλλες φάσεις τον βλέπουμε να είναι δίπλα σε -ας πούμε- τυχαίους ανθρώπους. Το είδαμε πρόσφατα με την επίσκεψή του στη Μαριούπολη. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλές πηγές λένε ότι όσοι συναντούν τον Πούτιν περνούν υποχρεωτικά καραντίνα δύο εβδομάδων, και την άλλη στιγμή τον βλέπουμε να συναναστρέφεται με ανθρώπους που σχεδόν σίγουρα δεν έχουν περάσει τέτοια καραντίνα», μας λέει ο Ταράς Μπερεζοβέτς, αναλυτής και αξιωματικός του ουκρανικού στρατού.
Ωστόσο, υπάρχουν και αναλυτές που επιμένουν για το αντίθετο: Ότι, δηλαδή, ο Πούτιν δεν έχει κανενός είδους σωσίες και πως αυτές οι φήμες κυμαίνονται από τη συνωμοσιολογία μέχρι τη σκόπιμη παραπληροφόρηση.
Ο αναλυτής Ολεξάντρ Κοβαλένκο εξηγεί αυτή την άποψη: «Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι ο Πούτιν είναι ένας άνθρωπος με αρκετές φοβίες, που φτάνουν μέχρι το σημείο της παράνοιας. Αυτό εκ πρώτης όψεως δικαιολογεί την ύπαρξη σωσία, διότι ο σωσίας δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να “παρίσταται” σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να υπάρχει απειλή για τη ζωή του. Αλλά στην πραγματικότητα ο Πούτιν φοβάται τους ίδιους τους σωσίες, ειδικά τα τελευταία εννέα χρόνια. Έχει τον φόβο ότι μπορούν να τον εξουδετερώσουν και να τον αντικαταστήσουν με σωσία».
«Για να καταλάβετε, το 2015 ο ίδιος εξαφανίστηκε εντελώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για 11 ολόκληρες ημέρες. Δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν εμφανιζόταν πουθενά, δεν υπήρχαν νέα του, καθόλου, παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στις δημόσιες εμφανίσεις του. Αν ο Πούτιν είχε σωσίες, τότε αυτοί θα εμφανίζονταν στα ΜΜΕ, έστω και μια φορά στις δύο μέρες για κάποιες τυπικές συναντήσεις με αξιωματούχους. Αντ’ αυτού, μέσα σε έντεκα μέρες είδαμε μόνο ένα βίντεο, το οποίο είχε γραφτεί σε παλαιότερο χρόνο, όπως διαπίστωσαν Ρώσοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι και ξεκίνησαν τα ερωτήματα σχετικά με τη δημόσια απουσία του Πούτιν», λέει ο Κοβαλένκο.
«Υπήρχε περίοδος όπου ο Πούτιν για σχεδόν μισό χρόνο δεν έκανε ταξίδια στο εξωτερικό, είχε μόνο μια επίσκεψη στη Λευκορωσία. Εκείνη την περίοδο ο Πούτιν είχε έντονο φόβο ότι μπορεί να καταρρίψουν το αεροπλάνο του σε κάποια ξένη χώρα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορούσε να στείλει κάποιον σωσία του για επίσκεψη σε “φιλική χώρα”, για παράδειγμα στην Κεντρική Ασία», τονίζει ο αναλυτής.
Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά του Πούτιν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Πούτιν για ένα χρόνο έμεινε στο μπούνκερ του στο Νόβο Ογαριόβο. Σε αυτό το διάστημα εμφανίστηκε δημοσίως ελάχιστες φορές και αυτές σε πολύ περιορισμένο κοινό, κυρίως στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας, ντυμένοι με πολιτικά. Αν είχε σωσίες τι τον εμπόδιζε να “εμφανίζεται” σε συσκέψεις και σε άλλες δραστηριότητες “για την εικόνα”, έστω και κάθε λίγες εβδομάδες. Γι' αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχουν σωσίες», εκτιμά ο Κοβαλένκο.