Πούτιν: Πώς λειτουργεί το ρινικό εμβόλιο, υγρής μορφής, που δοκίμασε ο Ρώσος πρόεδρος -Τι λένε οι Ρώσοι επιστήμονες - iefimerida.gr

Πούτιν: Πώς λειτουργεί το ρινικό εμβόλιο, υγρής μορφής, που δοκίμασε ο Ρώσος πρόεδρος -Τι λένε οι Ρώσοι επιστήμονες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δοκίμασε το ρινικής μορφής εμβόλιο σε υγρή μορφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος είχε υπ' όψιν του ότι πρόκειται για υγρό. Πρόκειται για ένα εμβόλιο ρινικής μορφής, στις δοκιμές του οποίου συμμετείχε», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ρινικής μορφής εμβόλιο χορηγήθηκε στον Πούτιν την επομένη του επανεμβολιασμού του με το Sputnik Light.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρόεδρος δεν είχε παρενέργειες, ούτε πυρετό», πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως μετά την τρίτη δόση, που έλαβε την Κυριακή, αλλά και τη δοκιμή του ρινικής μορφής εμβολίου έκανε κανονικά την καθημερινή του εξάσκηση.

Πώς έλαβε μέρος ο Πούτιν στις δοκιμές

Διαβάζουμε στο CNN, πως από τα μέσα Οκτωβρίου το ρωσικό υπουργείο Υγείας ενέκρινε κλινικές δοκιμές για το ρινικό σπρέι Sputnik V, που αναπτύχθηκε στο κέντρο Γκαμάλεγια. Το εργαστήριο εξακολουθεί να δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σύμφωνα με τον διευθυντή του, Ντένις Λογκούνοφ.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι πρόκειται για μια εκτός ετικέτας χορήγηση βασικά, ως συνήθως, το δοκιμάζουμε στους υπαλλήλους μας», δήλωσε ο Λογκούνοφ στον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αφότου ο Πούτιν έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου την Κυριακή. Ο Πούτιν ρώτησε τον Λογκούνοφ αν μπορεί να «λάβει μέρος σε αυτό το πείραμα» και έτσι δοκίμασε και εκείνος το σκεύασμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι υπόσχεται το νέο ρωσικό εμβόλιο

Σύμφωνα με τον Λογκούνοφ, το ρινικής μορφής εμβόλιο αναπτύχθηκε προκειμένου να «προκαλέσει ανοσία φραγμού», η οποία αναφορικά με την ασθένεια Covid-19, «αφορά στα ανοσοποιητικά μας όργανα που βρίσκονται στη μύτη και τον φάρυγγα».

Όπως υποστήριξε, τα κλασικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η ικανότητά τους να αποτρέψουν την επαναλοίμωξη και τη συμπτωματική ασθένεια περιορίζεται. «Πρέπει να παραδώσουμε τον παράγοντα (του εμβολίου) μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών για να προκαλέσουμε ανοσία φραγμού», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η κλινική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και το σκεύασμα θα περάσει πολλές δοκιμές πριν δοθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους στους πολίτες. Είναι «βολικό, ανώδυνο, με ελάχιστες παρενέργειες», είπε.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη Ρωσία

Η Ρωσία υπολείπεται πολλών δυτικών χωρών στην εμβολιαστική κάλυψη, παρότι υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, για χρήση ήδη από τον Αύγουστο του 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 47,8 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 42,4 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 146.000.000 κατοίκους.

Αυτός είναι εν πολλοίς και ο λόγος που η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ραγδαία αύξηση μολύνσεων, αλλά και θανάτων τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία έχει καταγράψει 262.733 θανάτους από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ