Ο ειρωνικός τρόπος που επέλεξε ένας Ρώσος πολιτικός για να εκφράσει τη διαφωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς χρησιμοποίησε ένα γνωστό ρωσικό ιδίωμα, που υπονοεί κάποιον που λέει ''μπούρδες'', είναι πολύ πιθανόν να του δημιουργήσει προβλήματα.
Ο κομμουνιστής βουλευτής Μιχαήλ Αμπντάλκιν, από την επαρχία Σαμάρα, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Youtube μετά την ομιλία του Πούτιν για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.
Στο βίντεο ο Αμπντάλκιν κάθεται στο γραφείο του, γνέφει μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του βλέποντας και ακούγοντας τον Πούτιν, με... μακαρόνια να κρέμονται από τα αυτιά του.
Στα ρωσικά υπάρχει η έκφραση «κρεμάω μακαρόνια στα αυτιά μου», που έχει το νόημα: «ακούω μπούρδες».
Ο Αμπντάλκιν δημοσίευσε επίσης το κλιπ, διαρκείας 30 δευτερολέπτων, στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, γράφοντας, με δόση ειρωνείας: «Πλήρης υποστήριξη, συμφωνώ απόλυτα, εξαιρετική παράσταση».
Σε συνέντευξή του, ένας εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος χαρακτήρισε την ενέργεια του Αμπντάλκιν «ανόητη» και προανήγγειλε εσωκομματική εξέταση του περιστατικού.
Τον Αμπντάλκιν αποθέωσαν οι χρήστες των σόσιαλ
Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρείται στην πραγματικότητα πιστό στο Κρεμλίνο. Ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επαίνεσε την «αποφασιστικότητα» που επιδείχθηκε στην ομιλία Πούτιν.
Στις επαρχιακές περιοχές της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο, από άποψη έκτασης, πολιτικοί που δεν ανήκουν στο κόμμα Ενιαία Ρωσία του Κρεμλίνου κάνουν κατά καιρούς επικριτικά σχόλια ενάντια στη ρωσική ηγεσία.
Ο Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους λίγο πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίωρης ομιλίας του, ο 70χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου υπερασπίστηκε την εισβολή που ο ίδιος διέταξε και ισχυρίστηκε ότι η Δύση ήταν αυτή που «εξαπέλυσε τον πόλεμο».
Διεθνώς -αλλά και από τη ρωσική αντιπολίτευση-, μεγάλα τμήματα της ομιλίας επικρίθηκαν ως καθαρή προπαγάνδα.
Η σάτιρα με τα μακαρόνια του Αμπντάλκιν έτυχε θετικής υποδοχής από ορισμένους χρήστες του διαδικτύου.
«Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους ανθρώπους σαν αυτόν για να επιφέρουμε την αλλαγή στη Ρωσία», έγραψε κάποιος στα σχόλια του βίντεο στο Youtube.