Με όπλο τη λογοκρισία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να «βάλει στο αθόρυβο» τις αντιδράσεις του λαού του για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αν και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να ανατρέψει το προφίλ τού ισχυρογνώμονα και δικτατορικών τάσεων ηγέτη, με διάφορες «χαριτωμένες» κινήσεις και εμφανίσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει πλέον το αληθινό του πρόσωπο, μετά την επίθεση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πήρε την αδιανόητη απόφαση να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας, με συνέπεια να έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδες στρατιώτες και αμάχους, τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά.
Σήμερα βρισκόμαστε στην ένατη ημέρα της «στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ο ίδιος την αποκαλεί, και οι κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης έχουν ήδη σφίξει ανησυχητικά τον κλοιό τόσο για τη ρωσική οικονομία όσο και για τους ολιγάρχες που στηρίζουν και ενισχύουν τον Πούτιν.
Ο ρωσικός λαός, από την πλευρά του, φαίνεται να μη συμφωνεί απόλυτα με τις αποφάσεις του προέδρου, καθώς αρκετές αντιδράσεις έχουν εκφραστεί τόσο από τον απλό κόσμο που διαμαρτύρεται στις ρωσικές πόλεις για την εισβολή στην Ουκρανία, όσο και από διάφορες φωνές στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Πούτιν, λοιπόν, αποφάσισε να σιγήσει και αυτές τις φωνές.
Ο Πούτιν απαγορεύει Facebook, Twitter και Booking
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Μαρτίου, έγινε γνωστή η απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας ελέγχου των τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, να μπλοκάρει την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών στο Facebook, ενδεχομένως ως αντίποινα του Πούτιν στις κυρώσεις των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, Google και Microsoft, με την πρώτη να «παγώνει» όλες τις διαφημίσεις της στη Ρωσία και τη δεύτερη να αναστέλλει όλες τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που διαρρέουν από τη Roskomnadzor, η απόφαση ελήφθη και εξαιτίας του γεγονότος ότι από τον Οκτώβριο του 2020 υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια, όπως το RT και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Λίγη ώρα μετά τον αποκλεισμό του Facebook, η Ρωσία μπλόκαρε και το Twitter, με το πρακτορείο Interfax να αναφέρει πως μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποκλεισμού του Facebook στη χώρα, αντίστοιχο μέτρο επιβλήθηκε και για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Twitter.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.
Φυλάκιση έως και 15 χρόνια σε όποιον διασπείρει fake news για τον στρατό, επιβάλλει ο Πούτιν
Την ίδια στιγμή, και αφού τα πιο διάσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και ελεύθερης έκφρασης του λόγου) έχουν υποστεί το μένος του Ρώσου προέδρου, ο ίδιος δεν σταματά εκεί. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλονται ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών σε όσους διαδίδουν «fake news» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το διάταγμα, το οποίο ενέκρινε νωρίτερα το ρωσικό κοινοβούλιο, προβλέπει ακόμη ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» γνωστοποίησε πως αποσύρει θέματα τα οποία αναφέρονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας.
«Ο νόμος που επιβάλλει κυρώσεις για τις "ψευδείς ειδήσεις" σχετικά με τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ (…) Είμαστε υποχρεωμένοι να αφαιρέσουμε μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Αλλά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η ρωσική εφημερίδα.