Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιτέθηκε στη Λιζ Τρας για τα σχόλια που έκανε ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μακροσκελή ομιλία του στο think-tank Valdai Discussion Club, κατά την οποία προσπάθησε και πάλι να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, εξαπολύοντας νέους μύδρους κατά της Δύσης.
Η Λιζ Τρας ήταν «τρελή» όταν εξέφρασε ανησυχίες για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, ισχυρίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όταν υπάρχουν πυρηνικά όπλα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, και συνέχισε:
«Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος όταν λέω ποιος είναι ο στόχος. Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση σε όλες τις χώρες, αναζητούν πρόσθετα επιχειρήματα για να ενθαρρύνουν και να πείσουν τους φίλους μας ή τα ουδέτερα κράτη ότι χρειάζονται να σταθούν όλοι μαζί απέναντι στη Ρωσία. Οι προκλήσεις με τη χρήση πυρηνικών όπλων χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, για να έχουν αντίκτυπο στους συμμάχους μας, τους φίλους μας και τα ουδέτερα κράτη».
Πούτιν: Μόνο υπαινιγμούς έχουμε κάνει για χρήση πυρηνικών όπλων
Ση συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, η οποία, όπως λέει, ήταν τρελή όταν μιλούσε για πυρηνικά όπλα.
«Ποτέ δεν είπαμε τίποτα εκ των προτέρων για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Έχουμε κάνει μόνο υπαινιγμούς, ως απάντηση σε δηλώσεις δυτικών ηγετών» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, και πρόσθεσε:
«Η κυρία Λιζ Τρας, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, το είπε ευθέως στη συνομιλία της με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πυρηνική δύναμη και ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα σε αυτή την εντολή για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων».
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε, τέλος, ότι η Τρας δήλωσε έτοιμη να το κάνει και κανείς δεν απάντησε, με κανέναν τρόπο.
Πούτιν: Το Ντονμπάς δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν επεμβαίναμε στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την επιχειρούμενη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Μόσχα και τόνισε ότι η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς «δεν θα είχε επιβιώσει» από μόνη της αν η Ρωσία δεν επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων επαρχιών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας μετά τη διοργάνωση «δημοψηφισμάτων» - όπως τα αποκάλεσε η Μόσχα - στις ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Το Κίεβο και η Δύση ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν αυτές τις προσαρτήσεις.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014 - όταν οι διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας - οδήγησαν στη σημερινή σύγκρουση.
Ακόμη, ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι και υπαρκτοί κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ως υπαίτια για μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις μέχρι ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Συνέχισε λέγοντας ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση επειδή δεν συμφώνησε σε ένα πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας που αξίωνε η Μόσχα προτού εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το μυαλό του βρίσκεται διαρκώς στους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όπως είπε, το κόστος του πολέμου- συμπεριλαμβανομένου αυτού στη ρωσική οικονομία - ήταν αναπόφευκτο και ότι η Ρωσία ενισχύει την κυριαρχία της.