Στην επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παίζει παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και με τον οποίο διατηρεί πολύ φιλικούς δεσμούς, ποντάρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αντιπολιτεύομενα ΜΜΕ στην Τουρκία.
Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος επωφελείται απ’ αυτή τη στήριξη, που εκφράζεται μεταξύ άλλων και με την εισροή ρωσικών κεφαλαίων, απαραίτητων για να επιπλεύσει η κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας του, να κατευναστεί έτσι η λαϊκή δυσαρέσκεια και να ανακάμψει δημοσκοπικά, την ώρα που ένα ποσοστό 44% των συμπατριωτών του δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οποιονδήποτε εκτός από τον ίδιο στην αναμέτρηση του Ιουνίου.
Ο Ερντογάν ξεπληρώνει το γραμμάτιο προς το Κρεμλίνο συχνά πυκνά και με δηλώσεις, όπως εκείνη που έκανε προ ημερών, όταν επιστρέφοντας στις 12 Νοεμβρίου από το ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν, δεν δίστασε να εμφανιστεί ως συνήγορος της Μόσχας: «Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, δέχεται απεριόριστες επιθέσεις από τη Δύση και ειδικά της ΗΠΑ και ενόψει αυτών των επιθέσεων προβάλει αντίσταση», είπε, σύμφωνα με τον τουρκικό ενημερωτικό ιστότοπο Diken.
Μια δήλωση που θα ξάφνιαζε αν προερχόταν από το στόμα άλλου ηγέτη κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, μόνον που ο Ερντογάν έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αμφιλεγόμενα σχόλια τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία πουλά από τη μία drones στην Ουκρανία και αρνείται να αναγνωρίσει την προσάρτηση περιοχών της από τη Ρωσία, αλλά από την άλλη βάζει έμμεσα διπλωματικές πλάτες στη Μόσχα και αρνείται να μετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή.
Η πολιτική «ισορροπιών» του Ερντογάν
Η πολιτική αυτή των «ισορροπιών» του Ερντογάν εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοένα και πιο ανοιχτής δυσπιστίας του έναντι της Ευρώπης και των ΗΠΑ - την ώρα που ο ίδιος μιλά για σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τον Πούτιν - αλλά και της επιθυμίας που μοιράζεται με τον Ρώσο πρόεδρο για επανασχεδιασμό της διεθνούς τάξης προς όφελος και της χώρας του.
Μια πολιτική που αποδίδει καρπούς την ώρα που η τουρκική οικονομία διέρχεται κρίση. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους τουλάχιστον 28 δισ. δολάρια «αγνώστου προέλευσης» εισήλθαν στην Τουρκία, χωρίς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να μπορεί να εξηγήσει την προέλευσή τους, υπογραμμίζουν οι Financial Times. Ένα αστρονομικό ποσό που ίσως προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, και συγκεκριμένα από ολιγάρχες, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε μια «φιλική» χώρα ή να τη χρησιμοποιήσουν ως ασφαλές καταφύγιο για μέρος μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων.
“Win-win” για Ερντογάν και Πούτιν
Και μπορεί το εμπορικό ισοζύγιο της Άγκυρας να είναι σε μεγάλο βαθμό ελλειμματικό λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, αλλά τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Διεύρυνση και την Γειτονία, Όλιβερ Βαρέλι, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές παραδόσεις ηλεκτρονικών και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από τουρκικές εταιρείες στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμό της στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Άγκυρα, απειλώντας την ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.
Με δεδομένο ότι η τουρκική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα καταδικάσει - και μάλιστα έντονα - τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν εναποθέτει, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, τις ελπίδες του στην επανεκλογή του Ερντογάν τον ερχόμενο χρόνο. Κι ο Τούρκος πρόεδρος, κατά το διαδικτυακό μέσο T24, μπορεί έτσι να ελπίζει σε μια έμμεση ενίσχυση από τη Μόσχα για τον χειμερινό λογαριασμό του φυσικού αερίου. Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom κατέβαλε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια το καλοκαίρι στην Άγκυρα στο πλαίσιο της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας και ο Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Τουρκίας σε νέο κόμβο διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θυμίζουν τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ.
Sozcu: «Ο Πούτιν υπέρ του Ερντογάν»
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν προσεγγίζει τον Πούτιν για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του και όχι προς όφελος των Τούρκων πολιτών, που θα πληρώσουν πιθανώς στο τέλος το τίμημα αυτής της πολιτικής του.
«Ο Πούτιν υπέρ του Ερντογάν», έγραψε πρόσφατα η Sozcu, εντυπωσιασμένη από τις δημόσιες διαχύσεις μεταξύ των δύο ηγετών, που προκαλούν εντύπωση για έναν συνήθως ψυχρό Πούτιν, που αποφεύγει τη φυσική εγγύτητα με τους συνομιλητές του.
Πέρα από τις οικονομικές ενέσεις για την αποτροπή της βύθισης της τουρκικής οικονομίας, ο αρθρογράφος, Ντεζίζ Ζεϊρέκ, της τουρκικής εφημερίδας προσπαθεί να μαντέψει με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσε να εκφραστεί η ρωσική υποστήριξη για την επανεκλογή του Ερντογάν. Κι υπενθυμίζοντας τη ρωσική τεχνογνωσία στον πόλεμο της παραπληροφόρησης και τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε η Μόσχα ιδιαίτερα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, εκφράζει την ανησυχία της για πιθανές «ρωσικές εκστρατείες μέσω των κοινωνικών δικτύων με επιθέσεις κατά υποψηφίων της αντιπολίτευσης που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν».