Ο Πούτιν καρατόμησε οκτώ στρατηγούς επειδή απέτυχαν να καταλάβουν την Ουκρανία μέσα σε μερικές μέρες - iefimerida.gr

Ο Πούτιν καρατόμησε οκτώ στρατηγούς επειδή απέτυχαν να καταλάβουν την Ουκρανία μέσα σε μερικές μέρες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανάμεσα σε Ρώσους στρατηγούς
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανάμεσα σε Ρώσους στρατηγούς / Φωτογραφία: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου, ο Πούτιν έχει εξοργιστεί με τις αποτυχίες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει απολύσει κορυφαίους στρατηγούς του και να καταφέρεται με οργή έναντι της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), καθώς οι παραπλανητικές πληροφορίες και η κακή στρατηγική οδήγησαν τα ρωσικά στρατεύματα σε μια σειρά από ντροπιαστικές ήττες τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την «Daily Mail», ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι «περίπου οκτώ» Ρώσοι διοικητές έχουν απολυθεί από την έναρξη της σύγκρουσης, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αλλάξει στρατηγική μετά την κατάρρευση της απόπειρας να καταλάβει το Κίεβο «εν μιά νυκτί».

Λέγεται, επίσης, ότι ο Πούτιν είναι εξοργισμένος με τους διοικητές της υπηρεσίας ασφαλείας, την οποία κάποτε διηύθυνε ο ίδιος, επειδή του έδωσαν πληροφορίες που υποδείκνυαν ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη, γεμάτη νεοναζιστικές ομάδες, και ότι θα εγκατέλειπε εύκολα εάν δεχόταν επίθεση.

«Έξαλλος» ο Πούτιν για τις λανθασμένες πληροφορίες

Ο Φίλιπ Ίνγκραμ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην ανώτερος αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, είπε στους «Times» ότι ο Πούτιν είναι προφανώς «πολύ θυμωμένος» και κατηγορεί τις υπηρεσίες πληροφοριών του «ότι του έδωσαν συμβουλές που οδήγησαν στη λήψη κακών αποφάσεων για την Ουκρανία».

Αυτές οι κακές αποφάσεις είχαν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι περίμενε κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται ότι η Μόσχα είχε προβλέψει μικρότερη αντίσταση όταν απέστειλε πιο ελαφριές δυνάμεις για να καταλάβει βασικούς στόχους τις πρώτες ημέρες, οι οποίες, όμως, αντιμετωπίστηκαν με επώδυνες αντεπιθέσεις.

Είναι δύσκολο να δημοσιευθούν αξιόπιστοι αριθμοί, ωστόσο η Ουκρανία θεωρεί ότι η Ρωσία έχει χάσει έως και 12.000 άνδρες μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών θέτουν χαμηλότερο όριο -μεταξύ 6.000 και 9.000- και οι ΗΠΑ ακόμα χαμηλότερο, έως και 3.000.

Όποιος αριθμός κι αν αποδειχτεί ακριβής, θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος από ό,τι περίμενε ο Πούτιν όταν εξαπέλυσε την επίθεση ,με την ελπίδα ότι οι μάχες θα τελειώσουν μέσα σε λίγες ημέρες.

«Έχουμε κατανοήσει απόλυτα τα σχέδια που έχει ο εχθρός τώρα, τα οποία έχουν αλλάξει κάπως από την αρχή του πολέμου, τον οποίο ήθελαν να κερδίσουν σε 2-3 ημέρες και να τον κατατροπώσουν στο Κίεβο. Δεν έχει συμβεί και δεν θα γίνει ποτέ. Κατανοούμε ξεκάθαρα τι συμβαίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μπορώ να πω ότι είναι απελπισμένοι», δήλωσε σήμερα ο Ντανίλοφ στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φταίει η οργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας ή οι επικεφαλής που φοβούνται τον Πούτιν;

Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί οι ρωσικές πληροφορίες που ελήφθησαν πριν από την επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν τόσο κακές. Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ο οποίος παρακολουθούσε τη ρωσική μυστική υπηρεσία για δύο δεκαετίες, είπε στους «Times» ότι ίσως η οργάνωση να μην είναι κατάλληλη για τον σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει.

Οι περισσότεροι πράκτορες της FSB μπαίνουν στην υπηρεσία με βάση το γεγονός ότι οι γονείς ή οι παππούδες τους ήταν πράκτορες, και φεύγουν από τα γενικά σχολεία για να εκπαιδευτούν εσωτερικά. Η τακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες τείνουν να προσλαμβάνουν πράκτορες από δημοφιλή πανεπιστήμια ή κολέγια, για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν «την αφρόκρεμα».

Η δεύτερη θεωρία, σύμφωνα με τον Σολντάτοφ, είναι ότι η οργάνωση μπορεί πράγματι να συγκέντρωσε καλές πληροφορίες, αλλά οι επικεφαλής φοβούνταν να πουν την αλήθεια στον Πούτιν.

«Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανωτέρους να λένε στον Πούτιν αυτό που δεν θέλει να ακούσει, οπότε προσαρμόζουν τις πληροφορίες τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα ανάλυση έρχεται μετά το συμπέρασμα των παρατηρητών ότι ο ρωσικός στρατός -που επιχείρησε ταχεία προέλαση σε βασικούς στόχους τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης- αλλάζει την τακτική του σε «μεσαιωνικό» πολιορκητικό πόλεμο, που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες συγκρούσεις, όπως στη Συρία.

Παρομοίως, οι Ουκρανοί διοικητές υποστηρίζουν ότι η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί απώλειες, σε συνδυασμό με μια τακτική μετάβαση στην περικύκλωση και τον βομβαρδισμό πόλεων, με στόχο την παράδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ