Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σήμερα το απόγευμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, με αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανακοινωθέν της υπογραμμίζει ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η ρωσο-ουκρανική διαπραγμάτευση και οι τελευταίες εξελίξεις.
Η ιταλική κυβέρνηση, παράλληλα, προσθέτει:
«Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί, το γρηγορότερο δυνατό, κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να στηριχθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια.
»Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία, αν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης από μέρους της Ρωσίας.
»Ο Ρώσος πρόεδρος, τέλος, περιέγραψε το σύστημα πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή».
Κρεμλίνο: «Οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη θα σταματήσουν μόνο αν παραδοθούν οι Ουκρανοί»
Παρά την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλεί το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στη Μαριούπολη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στη στρατηγικής σημασίας πόλη θα σταματήσουν μόνον αν παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που την υπερασπίζονται, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Πούτιν συμφώνησε να εξετάσει τα σχέδια για την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη, όπου έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Αξιωματούχοι του Ελιζέ χαρακτήρισαν «καταστροφική» την κατάσταση στην πόλη, όπου ο ΟΗΕ υπολογίζει σε χιλιάδες τους νεκρούς αμάχους, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και να φύγει από την πόλη, αν το επιθυμεί. Θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, με τρόφιμα, νερό και φάρμακα που χρειάζονται».
Ο Πούτιν είπε πάντως στον Μακρόν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι θα σκεφτεί την πρόταση Ελλάδας, Γαλλίας και Τουρκίας και αρκετών ανθρωπιστικών οργανώσεων για την εκκένωση της Μαριούπολης.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη
Στο μεταξύ, Ουκρανή αξιωματούχος υποστήριξε ότι κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Μαριούπολη έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών.
«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν σκόπιμα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αξιωματούχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. «Προς το παρόν, δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τα θύματα» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα άτομα ενδεχομένως βρίσκονταν στο κτίριο τη στιγμή του βομβαρδισμού.
Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, οι μόνοι που είχαν βομβαρδίσει τα κτίρια και τα οχήματα που έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού ήταν τα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας».
Ιταλία: Αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ αποφάσισε ο Ντράγκι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη χθες στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σχετικά με την πρόθεση να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, με στόχο να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αυτή η εκτός προγράμματος συνάντηση είχε να κάνει με την αρνητική στάση του Κινήματος Πέντε Αστέρων σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο μέτρο.
Αντίθετο το Κίνημα Πέντε Αστέρων
Νωρίτερα, ο Ντράγκι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο τον Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Ο Κόντε, στο τέλος της συνομιλίας τους, επιβεβαίωσε ότι οι «πεντάστεροι» είναι αντίθετοι σε μια μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών στο άμεσο μέλλον, διότι θεωρούν ότι, στη φάση αυτή, υπάρχουν άλλου είδους προτεραιότητες.
Σύμφωνα με τη Rai, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης άφησαν να διαρρεύσει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί των αμυντικών δαπανών, ουσιαστικά θα αμφισβητηθεί η συνοχή στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.