Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να δείξει ότι έχει τον έλεγχο μετά τη δραματική απόπειρα ανταρσίας του διοικητή της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν αλλά η ρωσική ελίτ δεν είναι τόσο σίγουρη, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το διεθνές μέσο, για πολλούς ειδικούς, τα δραματικά γεγονότα κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα του Πούτιν ως εγγυητή της «σταθερότητας».
Η αναταραχή υπογράμμισε πώς ο 70χρονος ηγέτης είναι όλο και περισσότερο εκτός πραγματικότητας και δεν μπορεί να ελέγξει τα γεγονότα με τον τρόπο που το έκανε κάποτε, σύμφωνα με περισσότερους από δώδεκα νυν και πρώην ανώτερους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Όλοι τους μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Ήταν προφανές ότι ο Πριγκόζιν ξέφευγε από τον έλεγχο, αλλά οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν θα έφτανε σε ένα ανοιχτό ένοπλο ξέσπασμα. Κι όμως, το έκανε», δήλωσε ο Γιεβγκένι Μιντσένκο, πολιτικός σύμβουλος με έδρα τη Μόσχα. «Όλες οι ομάδες της ρωσικής ελίτ προσπαθούν να δημιουργήσουν τις δικές τους δικλείδες ασφαλείας, επειδή είναι πλέον σαφές ότι η εξουσία έχει σημασία».
Αναποτελεσματική και αδύναμη η ηγεσία του Πούτιν;
Για κάποιους, οι δημόσιες προσπάθειες του Πούτιν να εμφανιστεί ως ο άνρθωπος που έχει τον έλεγχο της κατάστασης φαίνονται ανόητες, τονίζοντας μόνο την προφανή πραγματικότητα του πόσο αναποτελεσματική και αδύναμη είχαν αποδείξει τα ίδια τα γεγονότα ότι είναι η ηγεσία του, είπαν οι ειδικοί.
Παρά την ανησυχία των μελών της ελίτ, ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν βλέπουν καμία εναλλακτική λύση στη θέση του Πούτιν. Παρά το σοκ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπουν τον Πούτιν ως σταθερό ηγέτη, είπαν οι άνθρωποι. Εξακολουθούν να εξαρτώνται από την πατρωνία και την προστασία του για την ευημερία και την ασφάλειά τους, καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις έχουν αποκόψει πολλούς από τους εναπομείναντες δεσμούς τους στο εξωτερικό.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι το γρήγορο τέλος της 24ωρης εξέγερσης έδειξε την ενότητα των Ρώσων, διαψεύστηκε από πλάνα με πλήθη που ζητωκραύγαζαν υπέρ του Πριγκόζιν και τους μαχητές του καθώς αποχωρούσαν από το Ροστόφ.
Επίσης, ο στενότερος διεθνής σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, επέτρεψε στον εαυτό του μια σπάνια δημόσια αιχμή κατά της υπερβολικής αυτοπεποίθησης του Ρώσου ηγέτη.
«Καταλάβαμε λάθος την κατάσταση», δήλωσε ο Λουκασένκο σε μια ειλικρινή δήλωση την Τρίτη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία που εκτόνωσε την ανταρσία.
Δεν ήταν πραξικόπημα αλλά πλέον δεν αποκλείεται σαν μελλοντικό ενδεχόμενο
«Δεν επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά σίγουρα ανοίγει την πόρτα για μια τέτοια πιθανότητα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η Αλίνα Πολιάκοβα , πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
Αλλά η πίεση αυξανόταν από το στρατόπεδο που υποστήριζε μια σαρωτική επέκταση της πολεμικής προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας επιστράτευσης και μιας οικονομίας σοβιετικού τύπου. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει αντισταθεί σε αυτά τα βήματα, επιδιώκοντας να απομονώσει τη ρωσική κοινωνία από τις επιπτώσεις του πολέμου προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο το πρώτο επεισόδιο και θα ακολουθήσει συνέχεια», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης SWP που εδρεύει στο Βερολίνο. «Οι ωφελημένοι είναι στην ομάδα των υποστηρικτών της κλιμάκωσης, που βρίσκεται πίσω από τον Πριγκόζιν, η οποία, με ή χωρίς έναν αδύναμο Πούτιν, θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον αποτυχημένο πόλεμο».
«Η διατήρηση του status quo, που ήταν καλό για τον Πούτιν, φαίνεται τώρα αδύνατη», πρόσθεσε.
Τρίζει η καρέκλα του Πούτιν;
Προς το παρόν, το Κρεμλίνο συνέχισε τη δημόσια υποστήριξή του προς τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στενό σύμμαχο του Πούτιν, ο οποίος ήταν ο κύριος δημόσιος στόχος του Πριγκόζιν.
Αλλά οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας θα αποκτήσουν τώρα άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα που προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί, δήλωσε την Τρίτη ο Βίκτορ Ζολότοφ, ο επί μακρόν σύμμαχος του Πούτιν που ηγείται της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με το Tass. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για το πώς το σχέδιο αυτό ταιριάζει με τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι δεν υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος αναταραχής. Αντιθέτως, ο Ζολότοφ δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πολύ οξύ ζήτημα τώρα».
Σε μια ένδειξη περαιτέρω καταστολής, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, διέταξε έρευνα για το ποιοι από τους κρατικούς αξιωματούχους και τα στελέχη επιχειρήσεων είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, απαιτώντας να τιμωρηθούν δημόσια όσοι το έκαναν.
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας υπερεθνικιστής του οποίου η επιρροή έχει αυξηθεί εν μέσω του πολέμου, προειδοποίησε για χειρότερες αναταραχές εάν ο Πούτιν δεν πραγματοποιήσει «αλλαγές προσωπικού σε πολλές βασικές υπηρεσίες» σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Αν δεν αλλάξουμε τίποτα, η καταστροφή θα επαναληφθεί και αυτή τη φορά θα είναι μοιραία», είπε.