Nέα φραστική επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμφανίστηκε απτόητος παρά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο Eurasian Economic Forum – οικονομικό φόρουμ χωρών της πρώην ΕΣΣΔ – μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ουδείς «παγκόσμιος χωροφύλακας» θα μπορέσει να σταματήσει χώρες που θέλουν να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη πολιτική. Κι αναφερόμενος στο πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από δυτικές χώρες δήλωσε ότι «η κλοπή» περιουσίας κάποιου άλλου ουδέποτε οδήγησε σε κάτι καλό, ειδικά σε αυτούς που την κάνουν.
«Η παραβίαση των κανόνων στον τομέα των διεθνών χρηματοοικονομικών, του εμπορίου δεν οδηγεί σε ίποτε καλό. Και με απλά λόγια θα προκαλέσει μόνον προβλήματα σε αυτούς που τη διαπράττουν», είπε.
Η περιφρόνηση των συμφερόντων άλλων κρατών στον τομέα της πολιτικής και της ασφάλειας, συνέχισε, «όπως έχει καταστεί τώρα σαφές, οδηγεί στο χάος σε οικονομικές αναταράξεις» που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο. «Οι δυτικές χώρες εμφανίζονται βέβαιες ότι όποιος διαφωνεί επειδή έχει δική του άποψη και είναι έτοιμος να την υπερασπιστεί μπορεί να εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη της πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει κι όπως έχω ήδη πει είναι αδύνατο να συμβεί».
Πούτιν: Η Ρωσία πιο δυνατή χάρη στις κυρώσεις
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι πιο δυνατή χάρη στις κυρώσεις, αφού οι απαγορεύσεις είναι αδύνατο να συγκρατήσουν ή να αποδυναμώσουν τις χώρες που ακολουθούν τις δικές τους πολιτικές. «Σε τελική ανάλυση, το θέμα δεν είναι μόνον η Ρωσία, ούτε μόνον η Κίνα, αλλά πολλές χώρες του πλανήτη. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες χώρες που θέλουν και θα ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική. Και ουδείς “παγκόσμιος χωροφύλακας” μπορεί να σταματήσει αυτή τη φυσική παγκόσμια διαδικασία, δεν διαθέτει αρκετή ισχύ και η επιθυμία αυτή απλώς θα εξαφανιστεί», είπε. «Αντιμετωπίζοντας προβλήματα στα εσωτερικά τους μέτωπα ελπίζω οι κυβερνήσεις αυτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι πολιτικές αυτές δεν έχουν καμία ελπίδα», κατέληξε.