Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι αδύνατο οι κυρώσεις της Δύσης να αποκόψουν τη Ρωσία από τον υπόλοιπο κόσμο.
Σημείωσε, μάλιστα, πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες δεν θα γυρίσουν πίσω την ανάπτυξη της Ρωσίας.
Από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία επλήγη από ένα μπαράζ δυτικών κυρώσεων, σχεδιασμένων να την απομονώσουν από την παγκόσμια οικονομία, στερώντας της την πρόσβαση σε διάφορα αγαθά τεχνολογίας και εξοπλισμού.
«Όχι μόνο ο περιορισμός, αλλά η σχεδόν πλήρης αποκοπή της πρόσβασης σε ξένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιείται σκόπιμα εναντίον της χώρας μας», είπε ο Πούτιν, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Είναι σαφές ότι αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας, αλλά… δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε και να παραμείνουμε σε κατάσταση αταξίας ή, όπως προβλέπουν κάποιοι από τους "καλοθελητές", να πάμε δεκαετίες πίσω. φυσικά όχι», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει τις δικές της εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άντον Σιλουάνοφ, είπε ότι η υποστήριξη στον ρωσικό τεχνολογικό τομέα αποτελεί προτεραιότητα, αλλά ότι κάθε ρούβλι κρατικής στήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία ρούβλια ιδιωτικών επενδύσεων.
Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας την Τρίτη
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στη συνάντησή τους την Τρίτη στην Τεχεράνη, δήλωσε σε δημοσιογράφους βοηθός του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα με στόχο την επανέναρξη της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει αποκλειστεί από την απόφαση της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία.
«Το θέμα της αποστολής ουκρανικών σιτηρών θα συζητηθεί με τον Ερντογάν… Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν.