Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε σήμερα τις "θετικές" σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μιανμάρ, υποδεχόμενος τον επικεφαλής της χούντας της χώρας στο Βλαδιβοστόκ, στην ρωσική Άπω Ανατολή.
"Η Μιανμάρ είναι ο αξιόπιστος και επί μακρόν εταίρος μας στην Νοτιοανατολική Ασία (…) Οι σχέσεις μας εξελίσσονται με θετικό τρόπο", δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.
"Θα έλεγε κανείς ότι δεν είσαστε ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά ο ηγέτης του κόσμου, διότι ελέγχετε και οργανώνετε την σταθερότητα σε όλον τον κόσμο", σημείωσε από την πλευρά του ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου μεταφρασμένες στη ρωσική γλώσσα.
Τι συζήτησε ο Πούτιν με τον επικεφαλής της Μιανμαρ
Οι δύο ηγέτες "συζήτησαν για την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τους φιλικά και ανοιχτά", αναφέρει παράλληλα η χούντα της Μιανμάρ σε ανακοίνωσή της.
Η επίσκεψη αυτή του επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ στη Ρωσία πραγματοποιείται έπειτα από μια προσέγγιση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν εντάσεις με τις δυτικές χώρες.
Στη Ρωσία έχουν επιβληθεί βαριές οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Επίσης και στη Μιανμάρ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση και βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδείνωση των διπλωματικών της σχέσεων μετά την ανατροπή από τον στρατό με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021 της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν αναμένεται να προσκληθεί στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Πνομ Πενχ, καθώς τα μέλη της είναι δυσαρεστημένα από την έλλειψη προόδου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Μιανμάρ.
Το πραξικόπημα βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος. Περίπου 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.
Από τον Φεβρουάριο, οι στρατηγοί της χούντας της Μιανμάρ επεδίωξαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα, τον κύριο σύμμαχό τους και προμηθευτή όπλων, δηλώνοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι "δικαιολογημένες".
Ο επικεφαλής της χούντας πραγματοποίησε "ιδιωτική επίσκεψη" στη Μόσχα τον Ιούλιο, όπου πιστεύεται ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του πυρηνικού τομέα και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, επίσκεψη στο ρωσικό κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στην ρωσική Άπω Ανατολή προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας αυτής επίσκεψης του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.