Η ξαφνική εξέγερση της μισθοφορικής ομάδα της Wagner, η οποία είναι τόσο σημαντική για την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο και δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με τη νομή της εξουσίας από τον Ρώσο πρόεδρο.
Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε: «Ο Πούτιν ταπεινώθηκε από την ανταρσία» δίπλα σε μια κύρια εικόνα που έδειχνε τους μισθοφόρους της Wagner με τα όπλα τους ανά χείρας στο ρωσικό στρατιωτικό αρχηγείο στο Ροστόφ, τη νότια ρωσική πόλη-κλειδί για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Observer γράφει: «Ο αρχηγός των ανταρτών σταματά την προέλαση των τανκς στη Μόσχα ‘για να σταματήσει την αιματοχυσία’» δίπλα στην εικόνα ενός τανκ της Wagner στο Ροστόφ. Στο πρωτοσέλιδο φιλοξενείται επίσης ανάλυση του Λουκ Χάρντινγκ, στην οποία αναφέρει ότι η ανταρσία με επικεφαλής τον αρχηγό τους, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αφήνει τον Πούτιν στο πιο αδύναμο σημείο του εδώ και δεκαετίες.
Η γερμανική Bild έχει τίτλο: «Εξέγερση κατά του Πούτιν» δίπλα σε εικόνες μαχητών της Wagner. Ο υπότιτλος της εφημερίδας γράφει: «Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία και τι σημαίνει αυτό για εμάς». Η Die Welt και το Der Spiegel κάνουν λόγο για «αγώνα εξουσίας» στη Ρωσία στα πρωτοσέλιδά τους.
«Καταδικασμένος» ο Πριγκόζιν
Σχετικά με το εάν ο Πριγκόζιν έλαβε την απόφαση της εξέγερσης μόνος του, η Süddeutsche Zeitung εκτιμά πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον αρχηγό των μισθοφόρων να ενεργεί μόνος του. Ο Πριγκόζιν, ένας έμπειρος εγκληματίας και σκληρός δολοπλόκος, είχε έρθει πιθανώς σε επαφή με δυσαρεστημένους Ρώσους αξιωματικούς πριν από την έναρξη της εξέγερσης. Πολλοί ανώτεροι ένστολοι της Μόσχας αποδοκίμαζαν την ερασιτεχνική πολεμική πολιτική του Πούτιν, ο οποίος θυσιάζει τον άλλοτε περίφημο ρωσικό στρατό στην Ουκρανία […] Εάν ο Πριγκόζιν έχει υποστηρικτές στην ηγεσία του στρατού, δεν θα πρόκειται για ανταρσία ενός μεμονωμένου στρατιωτικού διοικητή, αλλά για ένα πραγματικό, στρατιωτικό πραξικόπημα».
Από την άλλη πλευρά, η εξόριστη πολιτική επιστήμονας Τατιάνα Στανόβαγια λέει στην FAZ πως είναι πεπεισμένη ότι «ο Πριγκόζιν είναι «καταδικασμένος», καθώς δεν έχει συμμάχους στις δομές εξουσίας. Κάποιοι θα τον βοηθούσαν εκ μέρους του προέδρου, ενώ άλλοι θα προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες της Bάγκνερ. Τώρα όμως, όλοι πρόκειται να καταδικάσουν τον Πριγκόζιν. Ωστόσο, πολλά μέλη της ελίτ κατηγορούν τον Πούτιν που επέτρεψε στην κατάσταση να κλιμακωθεί έτσι. Ως εκ τούτου, όλη αυτή η ιστορία πρόκειται να βλάψει και τον Ρώσο πρόεδρο».
Οι New York Times φιλοξένησαν ανάλυση με το τι λέει η βραχύβια ανταρσία για τη νομή του Πούτιν στην εξουσία. Ο ανταποκριτής Πίτερ Μπέικερ σημείωσε τους κινδύνους και την ευκαιρία που παρουσιάζει η αστάθεια για τις ΗΠΑ.
Η Washington Post χαρακτήρισε τις τελευταίες 24 ώρες ως τη σοβαρότερη απειλή για την προεδρία του Πούτιν «η οποία μέχρι τώρα ευδοκιμούσε από την ικανότητα του Πούτιν να διαιρεί και να κυβερνά, στρέφοντας αντίπαλες ομάδες η μία εναντίον της άλλης και λειτουργώντας ως ο απόλυτος διαιτητής μεταξύ των αντιμαχόμενων ελίτ». Και πρόσθεσε: «Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης, η ύβρις του Πούτιν έχει επανειλημμένα θολώσει την κρίση του – τόσο στην εισβολή στην Ουκρανία όσο και στην εσφαλμένη εκτίμηση του κατά πόσον ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή».
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «γύρισε μπούμερανγκ στον Πούτιν» στον κύριο ψηφιακό τίτλο της. Σημείωσε τη στάση της Δύσης, η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως «μένοντας αρκετά πίσω» και να αποφύγει κάθε υπόνοια ότι παίρνει θέση. Αναφέρθηκε σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στάλθηκε στις υπερπόντιες αποστολές του: «Οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν καμία πρόθεση να εμπλακούν σε αυτό το θέμα».
Η Sunday Mirror έχει στην πρώτη της σελίδα τον τίτλο «Ο Πούτιν ωθείται στο χείλος» μαζί με τις φωτογραφίες των δύο πρωταγωνιστών: του Ρώσου προέδρου και του Πριγκόζιν. Η φράση πάνω από το κείμενο γράφει: «Η τρομοκρατία στρέφεται κατά του δικτάτορα».
Η Sunday Express προχωράει λίγο περισσότερο με τίτλο «Η Ρωσία στο χείλος του γκρεμού» σημειώνοντας το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.
«Ο Πούτιν απέφυγε οριακά μια επανάληψη του 1917»
Η Sunday Telegraph γράφει: «Οι στασιαστές της Wagner γυρίζουν πίσω μετά τη συμφωνία με τον Πούτιν» και σημειώνει ότι η φάλαγγα των ανταρτών που κατευθυνόταν προς τη Μόσχα πλησίασε σε απόσταση 240 χιλιομέτρων πριν σταματήσει «απότομα».
Μεταφέρει στο πρωτοσέλιδό της ανάλυση του ιστορικού καθηγητή Ρόμπερτ Τομπς, στην οποία αναφέρει ότι ο Πούτιν «απέφυγε οριακά μια επανάληψη του 1917», μια αναφορά στη ρωσική επανάσταση. Στη συνέχεια λέει: «Για να υπάρχει ένα κράτος, πρέπει οι άνδρες με τα όπλα να είναι πρόθυμοι να το υπακούσουν. Μετά το φιάσκο των τελευταίων ωρών και μηνών, για πόσο καιρό θα ισχύει αυτό για τον Πούτιν;».
Η Mail on Sunday κάνει εικασίες για το γιατί η εξέγερση ήταν τόσο βραχύβια. Ο τίτλος της εφημερίδας αναρωτιέται: «Δωροδόκησε ο Πούτιν τον ηγέτη του πραξικοπήματος για να εγκαταλείψει τη Ρωσία;» και επικαλείται ανώνυμες βρετανικές πηγές ασφαλείας για να υποστηρίξει την υπόθεση ότι ο Πούτιν προσέφερε στον Πριγκόζιν εκατομμύρια λίρες για να ματαιώσει την εξέγερσή του.
Ο Independent εξετάζει τις επιπτώσεις της εξέγερσης στη Μόσχα, όπου ελήφθησαν «αντιτρομοκρατικά» μέτρα, στήθηκαν οδοφράγματα και οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους καθώς πλησίαζε η αυτοκινητοπομπή του Βάγκνερ. Ο τίτλος της είναι «Ανταρσία, χάος και πανικός στους δρόμους της Μόσχας».